Gå inte och lägg dig utan att mäta upp den mängd vatten du kan tänkas behöva under natten.

Gå inte och lägg dig utan att mäta upp den mängd vatten du kan tänkas behöva under natten. Foto: Mostphotos

Omkoppling av ledning stänger vattnet

Hela Gunnarstorp och delar av Bjuv drabbas

BJUV/GUNNARSTORP. Natten mellan 9-10 januari kommer inkoppling av en ny vattenledning att ske. Arbetet beräknas pågå klockan 22-06 och hela Gunnarstorp samt delar av Bjuv kommer att vara utan vatten.

Av
Hanna Dockson

På uppdrag av Bjuvs kommun har NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp) under vecka 45-51 genomfört ett projekt för att byta ut den kommunala ledningen för dricksvatten för att säkerställa den framtida vattenförsörjningen till Gunnarstorp.

Under den tid VA-arbetet har pågått i området har det varit en hel del buller från maskiner och även framkomligheten har varit begränsad. Nu återstår dock bara vattenavstängningen som kommer att ske i samband med inkopplingsarbeten.

– När vi kopplar om från den gamla ledningen till den nya så måste det göras många omkopplingar och därför så stänger vi av vattnet under natten. Det här är inget ovanligt ingrepp utan det är så här vi arbetar normalt också. Vi är dock alltid mycket noga med information i det här fallen och samtliga hyreslägenheter som ligger i området ska ha fått lappar uppsatta på dörren in till husen. Boende i villa har fått information via post eller sms, säger Göran Nilsson projektledare, NSVA.

De boende får ändå tänka en gång extra innan de går och lägger sig och se till så att det inte blir vattenbrist bara för att vattnet är avstängt.

– Vårt råd är att de boende häller upp den mängd vatten som de kan tänkas behöva och använda, så att de inte står utan. Sedan är det ju viktigare i vårt samhälle med internet än med vatten känns det som, säger Göran Nilsson.

Orsaken till avstängningen är att den gamla ledningen måste kopplas ifrån. Med sina 50 år på nacken har den nämligen orsakat några läckor. Den gamla ledningen kommer dock att ligga kvar i marken, men den kommer aldrig mer att användas.

– Missfärgning av vattnet kan förekomma efter vattenavstängning. NSVAs rekommendation är att man spolar kallvatten i alla kranar tills vattnet blir klart och rent igen innan man använder det, Göran Nilsson.

Publicerad 08 January 2019 08:45