Det unika projektet som underlättar för demensvården gör att Perstorps kommun uppmärksammas.

Det unika projektet som underlättar för demensvården gör att Perstorps kommun uppmärksammas. Foto: Mostphotos

Perstorp kan vinna fint pris

Nominerad till Årets Innovativa kommun

PERSTORP. Kommunen har blivit nominerad till Årets Innovativa kommun 2019 för sitt pågående projekt DIDEC som underlättar och används inom demensvården.

Av
Hanna Dockson

Perstorps kommun är med och tävlar om att bli årets mest innovativa kommun. Priset går till den kommun som utmärkt sig med innovativa satsningar inom teknik, administration, demokrati, arbetssätt, metodik, ledarskap eller annat som är av stor betydelse för verksamheten och framtiden.

Det är kommunens pågående projekt DIDEC (Digital Innovation för Dementia Care) som syftar till att höja livskvalitén hos individer med en demenssjukdom som ligger till grund för nomineringen. DIDEC har även som mål att förbättra utbudet av innovativa produkter och tjänster för demensvård.

– Projektet har kommit igång bra. Vi jobbar utifrån medarbetarplanet tillsammans med företag som produktutvecklare och tillverkar. Vi har med oss tänket att tekniken ska formas efter behoven vilket nu har resulterat i att tre företag valts ut som ska placera sina produkter på testbädd Österbo. Produkterna kan göra skillnad så det ska verkligen bli intressant att följa utvecklingen. Anhöriga som vi har talat med är mycket positiva. Det här innebär en boozt för oss i arbetet, säger Annelie Börjesdotter socialchef.

Priset delas ut på den nationella välfärdskonferensen ”Future & Welfare” för kommunala beslutsfattare på Malmö Live den 7-8 mars. Perstorp kommun planerar att vara på plats med politiker, tjänstemän och inblandade parter i projekt DIDEC.

– Det är hur kul som helst att vi blivit nominerade till priset. Det är mycket och hårt arbete som ligger bakom och att det uppmärksammas är väldigt betydelsefullt för alla inblandade, säger Frida Beijer Brondé utvecklingsstrateg.

På konferensen i Malmö i mars talar bland annat Sveriges tidigare statsminister Göran Persson, Nicolai Wadström, vd Bootstrap Labs, Silicon Valley, USA, Jenny Carenco, vd Prosper Social Impact och Bo Rothstein, professor, Göteborgs Universitet.

Förutom Perstorp är även Lund, Järfälla, Göteborgs Stad, Södertälje, Sotenäs, Norrtälje, Trelleborg, Värnamo, Linköping, Grästorp, Höör, Borås Stad och Norrköping nominerade till priset ”Årets Innovativa Kommun. I juryn som utser en slutlig vinnare ingår bland andra Klas Danerlöv, Samordnare, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Ole Bech Lykkebo, Analyschef, Center for Offentlig Innovation (COI).

Publicerad 07 January 2019 12:49