Matsalen på Åbyskolan i Klippan räcker inte längre till för både elever här och på Tegelbruksskolan.

Matsalen på Åbyskolan i Klippan räcker inte längre till för både elever här och på Tegelbruksskolan. Foto: Google Street View

Ny matsal ska mätta fler gymnasieelevers magar

"Många elever är trötta på eftermiddagen eftersom de hoppar över att äta lunch"

KLIPPAN.

Det har länge varit trångt om saligheten i matsalen på Åbyskolan. Därför bygger nu kommunen även en matsal på Tegelbruksskolan.

Av
Mikael Öhrn

Såväl eleverna på Åbyskolan som på Tegelbruksskolan har länge fått nyttja matsalen på Åbyskolan, men platserna har varit begränsade. I början av nästa år kommer därför en ny matsal att börja byggas i direkt anslutning till Tegelbruksskolan, något som elever och lärare på skolan länge har efterfrågat.

– Många elever är trötta på eftermiddagen eftersom de hoppar över att äta lunch. Jag tror resultaten kommer öka när de äter ordentligt och får mer energi till eftermiddagslektionerna. Humöret kommer också bli bättre vilket skapar motivation till att plugga mer, Ronny Olesen, biträdande rektor på Tegelbruksskolan, med ansvar för fastighet och utrustning, på kommunens hemsida.

Eleverna själva kommer att vara högst delaktiga i processen, de som går på bygg-, el- och fordonsprogrammen kommer nämligen att få göra praktik på bygget.

– Att eleverna får vara med och bygga sin matsal tycker vi är värdefullt. Alla möjligheter till att eleverna kan få praktik och lärlingsplatser ska vi ta vara på, för det är våra duktiga elever värda, fortsätter Ronny Olesen.

"Jag tror resultaten kommer öka när de äter ordentligt"

Utöver att det har varit trångt i Åbyskolans matsal har det även varit stressigt för eleverna på Tegelbruksskolan.

– Alla är jätteglada över att vi ska få en egen matsal. Vår lunch brukar vara 45 minuter och vi måste ofta kasta i oss maten eftersom det tar tid att ta sig till matsalen på Åbyskolan och sedan hinna tillbaka till nästa lektion. Under vintern när det är kallt och dåligt väder tar det längre tid att gå, och då struntar många elever i att ta sig dit. Så vi är tacksamma över att få en egen matsal, säger Razmus Andersson, som går andra året på Fordons- och transportprogrammet med inriktning personbilsteknik, i samma artikel.

Den nya matsalen ska bli en utbyggnad av huset Bryggeriet 20 som ligger i anslutning till Tegelbruksskolan och kommer att rymma 90 platser, till vilka det kommer att vara fyra lunchsittningar. Den ska inkludera ett serveringskök med diskhantering, men tillagningen av maten kommer att ske på Snyggatorpsskolan på andra sidan vägen. Matsalen ska färdig att börja använda vid nästa hösttermins start.

Publicerad 05 January 2019 07:00