Marcus Leyh och André Ågren har nu uppmärksammats för sitt hjältedåd tidigare i år.

Marcus Leyh och André Ågren har nu uppmärksammats för sitt hjältedåd tidigare i år. Foto: Mikael Öhrn

Deras hjältedåd räddade livet på grannen

PERSTORP.

Bara sekunder efter att André Ågren och Marcus Leyh fått ut sin granne ur det övertända grannhuset, exploderade rutorna och elden åt upp allt i sin väg. Nu hedras de med plakett för sitt hjältedåd.

Av
Mikael Öhrn

Det var natten mellan den 14 och 15 maj. André Ågren väcktes av sin dotter och ifrån köket hörde han sin fru ropa att det brann i grannhuset. Mitt i samtalet med SOS Alarm säger han att han måste lägga på.

– Jag ser grannen sitta uppe på trädäcket, säger han.

Då springer han ut och möter där en annan granne – Marcus Leyh. Med sig får de André Ågrens hopfällbara stege. Något som skulle visa sig vara livsavgörande var att de snabbt fattade beslutet att ta sig med den, men också att den aldrig hade fällts ihop igen efter att den senast hade använts. För vad de inte visste då, var att det bara rörde sig om sekunder från det att de hade fått ut sin granne med muskelsjukdom till att grannhuset skulle vara helt övertänt.

– Pappan lyfte honom från permobilen, satte honom på räcket med ryggen mot. Sen lyfte jag honom ner för stegen. Jag vet inte hur jag gjorde, men jag fick ner honom. Jag bara gick baklänges med honom. Man får väl krafter, säger André Ågren.

Nedanför stegen stod Marcus Leyh och tog emot, sen hjälptes de åt att lyfta iväg honom från huset.

– Därefter exploderade alla rutor, säger Marcus Leyh.

Marcus Nilsson var räddningsledare den aktuella natten. Han var på plats bara sex minuter efter det att larmet hade inkommit, men ändå hade det varit för sent.

– När jag kommer dit och kör förbi, ser jag att hela huset är nedbrunnet. Det finns ingen chans att rädda någon, om någon fortfarande finns kvar inne i huset, säger han och fortsätter:

– Sen ser jag att de här två killarna och pappan ligger fem, sex meter från altanen. Jag hade aldrig fått killen därifrån. Det var de här få sekunderna som gjorde skillnad.

Räddningschef Leif Hylander hyllar även han de båda hjältarna.

– Att de lyckas få ner killen och över räcket är en bedrift. Det är ett under att ni inte är svedda på ryggen, säger han.

Det var nämligen inte bara det att elden i sig var farlig.

– Strålningsvärmen var oerhörd just där, säger Marcus Nilsson.

Bara sekunder efter att André Ågren och Marcus Leyh fått ner sin granne från balkongen exploderade alla rutor och lågorna slog upp rejält. Där elden syns på den här bilden är där som de båda hjältarna bara sekunder tidigare hade fått ner sin granne ifrån.

Bara sekunder efter att André Ågren och Marcus Leyh fått ner sin granne från balkongen exploderade alla rutor och lågorna slog upp rejält. Där elden syns på den här bilden är där som de båda hjältarna bara sekunder tidigare hade fått ner sin granne ifrån. Foto: Räddningstjänsten i Perstorp

André Ågren har jobbat som badvakt och Marcus Leyh har utbildning i HLR, men annars är de oerfarna när det kommer till räddningsarbete.

– Jag tror att det är det som gjorde att man ingrep, att man inte var förberedd på det. Det var ren adrenalin, säger André Ågren.

– Det enda var att han skulle ner. Lös uppgiften, säger Marcus Leyh.

– Det är inte förrän efteråt man fattat så kort tid man har haft på sig, säger André Ågren.

Även chocken kom efteråt.

– Man somnade ju inte om, om man säger så, säger André Ågren.

Leif Hylander hyllar åter de båda hjältarna.

– Det hade inte blivit denna utgång om inte dessa två hade funnits och gjort ett enormt arbete innan vi anlände. Såna grannar borde alla ha, säger han.

Huset brann ner till grunden den natten och idag är det rivet. Samtliga fem personer som bodde i huset kom ut med livet i behåll och bor idag i en annan kommun i Skåne. Räddningstjänsten lyckades även hindra branden från att sprida sig till grannhusen. Nu har André Ågrens och Marcus Leyhs hjältedåd uppmärksammats på brandstationen i Perstorp, samt förärats med varsin förtjänstplakett. Rådigt ingripande, som den heter, delas ut av brandskyddsföreningen Skåne.

Publicerad 15 December 2018 00:00