Johan Svinhufvud Roos är tillsammans med sin pappa Arne Roos författare till den 50:e delen i bokserien om hembygden i och kring Örkelljunga.

Johan Svinhufvud Roos är tillsammans med sin pappa Arne Roos författare till den 50:e delen i bokserien om hembygden i och kring Örkelljunga. Foto. Mikael Öhrn

Bok om familjen blev lokalhistorisk skatt

"Örkelljunga faktiskt är en av de mest dokumenterade bygderna"

ÖRKELLJUNGA.

Det började som en tanke att göra en sammanställning om familjegården Grönadal i Västra Ringarp till sig själva. När Johan Svinhufvud Roos och pappa Arne Roos väl var klara, hade de författat bok 50 i Örkelljunga Hembygdsförenings bokserie om hembygden.

Av
Mikael Öhrn

I tre generationer har familjen Roos bott på Grönadal i Västra Ringarp i de sydöstra delarna av Örkelljunga. Familjen har så klart därmed satt sin tydliga prägel på 1600-talsgården. När far och son började nysta i sin egen historia på gården, skulle det emellertid visa sig att de satt på en mikrohistorisk guldgruva.

– Det ena ledde till det andra och plötsligt blev det mer och mer. Vi tittade i lantmäteriets akter, på gamla kartor och i landsarkiven i Sverige och Danmark. Det var som att gå in i ett nytt rum hela tiden, man ser ingenting, ser en ny dörr och plötsligt öppnar det upp sig något nytt, säger Johan Svinhufvud Roos.

Sakteliga fylldes nämligen sidorna i en bok om livet i och kring gården, Västra Ringarp, Örkelljunga och Skåne tillbaka till 1681, då den byggdes, och förbi.

– Den kom att handla om så mycket mer än vår familjs lilla tid här, den blev bara ett kort sista kapitel. Det flesta kapiteln rör gårdens och byn historiska utveckling, säger Johan Svinhufvud Roos.

Johan Svinhufvud Roos är tillsammans med sin pappa Arne Roos författare till den 50:e delen i bokserien om hembygden i och kring Örkelljunga.

Johan Svinhufvud Roos är tillsammans med sin pappa Arne Roos författare till den 50:e delen i bokserien om hembygden i och kring Örkelljunga. Foto: Hult International Business School

De fick till exempel lära sig om hur området påverkats av de dansk-svenska krigen, jordreformen Laga skifte som i början av 1800-talet fastställde gårdens gränser, 1800-talets svårigheter i Örkelljunga, industrins framväxt i Hjälmsjö genom Hjälms konfektionsindustri i mitten av 1900-talet, den stora markavstyckningen under 1900-talets första hälft, men också om den stora branden i Västra Ringarp 1680 och hur gården kom att byggas upp som en direkt konsekvens av denna året därpå.

– Det roliga är att mannen som byggde gården hette Brådde Månsson. I rakt nedstigande led finns nu familjen Almer – den välkände tidigare tandläkaren Stig Brådde Almer. När vi firade min fars 80-årsdag 2008 hade vi efter en renovering plockat fram de gamla träväggarna från 1681. Stig gick runt och smekte väggarna som hans anfader en gång i tiden hade byggt, veckan före han gick bort 90 år gammal. Historien är verkligen närvarande när man kan göra kopplingar till dagens tid, säger Johan Svinhufvud Roos.

Efter att manuskriptet visats för Örkelljunga hembygdsförenings ordförande Bengt Andersson, föreslog han att arbetet skulle ingå i hembygdsföreningens långa följetong i bokform om Örkelljungabygden.

– Det är så otroligt spännande att Örkelljunga faktiskt är en av de mest dokumenterade bygderna. Nils-Arvid Bringéus (folklivsforskare och hedersordförande i hembygdsföreningen som legat bakom merparten av de 49 tidigare böckerna, reds anm) har gjort ett fantastiskt jobb med detta. Det är oerhört hedrande att vi som nummer 50 får stå på denna gigants axlar, säger Johan Svinhufvud Roos.

Det är boksläpp på Forum i Örkelljunga den 2 december, då bland annat fotografen Bertil Hagberg, som har medverkat i boken med bilder, kommer och visar en flygfilm över gården och området.

Publicerad 29 November 2018 06:00