Kommunhuset i Åstorp

Kommunhuset i Åstorp Foto: André Kvist.

S och C vid rodret – det vill de satsa på

"Utmaningen nu är att samla allihop till samtal och föra en bra dialog"

ÅSTORP.

Det står nu klart att de tidigare samarbetspartierna S och C bildar minoritetsstyre efter att KD hoppat av. Samtidigt ingår man valtekniskt samarbete med V. Arbeten och bostäder är två fokusområden de kommande åren.

Av
André Kvist

Centerpartiet och Socialdemokraterna har samarbetat sedan valet 2002 och det kompanjonskapet kommer fortsätta. Kristdemokraterna har valt att lämna samarbetet och gå med i oppositionen tillsammans med Moderaterna och Liberalerna.

– Vi har ett välfungerande samarbete med C och är eniga i många frågor, det kommer vi fortsätta med, säger Bitten Mårtensson, ordförande Socialdemokraterna.

Det blir ett minoritetsstyre för S och C, samt V genom ett valtekniskt samarbete, med 13 av 31 mandat. Oppositionspartierna och Sverigedemokratena har 9 mandat vardera.

Fokus de kommande fyra åren blir på skolsatsningar, idrottshallar och att locka fler företag till kommunen.

– Vi vill utveckla Åstorp och skapa fler arbetstillfällen. Just nu förhandlar vi med Postnord vilket är 150 jobb som kan tillfalla oss. Vi har flera på gång som vill bygga ut eller köpa mark och det genererar arbeten, säger Bitten Mårtensson och fortsätter:

– Sen kommer vi färdigställa skolor och idrottshallar, arrangemangshallen och skolan i Bjärshög och sedan Tingdalsskolan. En annan stor del är att bygga bostäder, det är ett område vi ämnar lägga mycket tid och kraft.

Vad ser ni som de svåraste utmaningarna framöver?

– Kruxet är att vi inte har majoritet men jag tror det kommer bli bra. Utmaningen nu är att samla allihop till samtal och föra en bra dialog. Att lyssna på varandra över partigränserna och få saker att rulla. Det har varit lite upp och ner de senaste mandatperioderna. Nu ser vi fram emot ett annorlunda klimat och jag har redan en god känsla i magen, säger Bitten Mårtensson.

– Det är alltid oerhört viktigt att man har ordning och reda i ekonomin, att vi inte överskrider våra ambitioner mer än vad resurserna tillåter, det tror jag vi klarar av. Vi har en del utmaningar med att förbättra integration. Men att ha ekonomin i balans är den stora utmaningen, säger Hans-Ingvar Jönsson, ordförande Centerpartiet.

Efter det senaste sammanträdet i kommunfullmäktige står det klart att Roger Nielsen (M) blir nytt oppositionsråd. Detta efter en omröstning där Maria Gottschalk (SD) fick 9 röster mot Nielsens 11. Ronny Sandberg (S), får fortsatt förtroende som kommunstyrelsens ordförande.

Ronny Sandberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ronny Sandberg (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Arkiv.

Invalda ledamöter i Kommunstyrelsen:

  Ronny Sandberg (S)

  Lars-Erik Pettersson (C)

  Tina Christensen (S)

  Reino Persson (S)

  Richard Ridwall (S)

  Maria Gottschalk (SD)

  Anton Holmberg (SD)

  Rolf Lundqvist (SD)

  Jan Hennicks (SD)

  Roger Nielsen (M)

  Paul Ericsson (M)

  Åsa Holmén (L)

  Nils-Göran Nilsson (KD)

Publicerad 26 October 2018 07:00