Magistrar Marcus Hansson och Peter Ahlbin strosar över skolgården medan flortant/rektor Birgitta Carlsson förbereder för sköljning.

Magistrar Marcus Hansson och Peter Ahlbin strosar över skolgården medan flortant/rektor Birgitta Carlsson förbereder för sköljning. Foto: Jeanette Kristoffersson

Pilagårdsskolan 50-årsfirade helt i 1968 års anda

ÖSTRA LJUNGBY.

Allt gick i 1968 års anda när Pilagårdsskolan i Östra Ljungby firade 50-årsjubileum idag. Välskrivning, psalmläsning och truppgymnastik på schemat, på rasten hoppade barnen hage, och till och med flourtanten dök upp med instruktioner om hur man borstar sina tänder.

Av
Mattias Grenholm

Skolan har, liksom övriga samhället, förändrats en hel del sedan 1968. Idag har i stort sett alla barn mobiltelefoner, och datorer är självklara hjälpmedel i undervisningen. För 50 år sedan skrevs allt för hand i anteckningsböcker och mycken möda lades ner på en vacker, eller i varje fall läslig, skrivstil.

Någon bespisning fanns heller inte i Pilagårdsskolan 1968 utan det var medhavd matsäck som gällde. Allt detta fick barn och personal uppleva under fredagens tidsresa – och det uppskattades av stora som små.

Barnen har tyckt att det var jätteroligt!

– Det var helt fantastiskt och barnen har tyckt att det var jätteroligt! Särskilt att vi vuxna också gick helt in för det med äldre klädsel, säger rektor Birgitta Carlsson.

Själv agerade hon flourtant i vit rock och en bricka med muggar för floursköljning till alla. Eleverna fick en demonstration på löständer om hur man bäst borstar sina tänder och hur man aktar sig för Karius och Baktus.

Helt enligt dåtidens skolseder fick barnen ställa sig upp när de svarade läraren, som givetvis titulerades ”magistern” eller ”fröken”. Alla från förskoleklass till årskurs 6 sjöng dessutom ”Pilagårdsmarschen” – en skolsång med många år på nacken.

– Flera föräldrar som gått på skolan som barn känner väl igen den och den är lika aktuell än idag, säger Birgitta Carlsson.

Publicerad 26 October 2018 14:49