Skromberga Blåsorkester i traditionell tappning i Ekeby kyrka.

Skromberga Blåsorkester i traditionell tappning i Ekeby kyrka. Foto: Anders Nielsen

Blåsorkester och hårdrockare i udda möte

EKEBY/LANDSKRONA.

Pampig och emotionell musik kopplad till filmens värld, ackompanjerat av hårdrocksgitarristen Christofer Malmström från Darkane. När 140-årsjubilerande Skromberga Blåsorkester ger konsert på Landskrona teater den 11 november är det med en minst sagt unik ljudbild.

Av
Mikael Öhrn

Ända sedan 1878 har Skromberga Blåsorkester tagit ton. Från att ha varit spunnen ur arbetarrörelsen i gruvorna och på gamla Skrombergaverken i Ekeby – i huvudsak som ett alternativ till flaskan för fabrikens anställda efter avslutat skift – har blåsorkestern sedan länge gått sin egen väg och överlevt såväl igenstängningen av gruvorna som nedstängningen av Skrombergaverkens egen klinkerproduktion för ett årtionde sedan. Traditionellt tunga förstamaj- och midsommarkonserter har avlöst varandra genom åren och alltid lockat storpublik, men på senare tid har blåsorkestern börjat leta alternativa vägar för att helt enkelt nå ut till ny publik.

– Det är ju så med blåsorkestrar att vi lever lite traditionellt och passar kanske inte ny publik, så vi försöker ständigt hitta nya arenor och nytt grepp, säger Tomas Nordström, dirigent i Skromberga Blåsorkester sedan tre år, och fortsätter:

– Förra året väckte vi liv i en gammal tradition med blåsorkestrar som spelade på Landskrona teater. Då hade vi jazzsångerskan Anna Pauline med oss. Det var jätteuppskattat, så nu försöker vi fräcka till det och göra något helt oväntat.

Det oväntade inslaget är sologitarristen Christofer Malmström, till vardags mest känd som en av medlemmarna i hårdrocksbandet Darkane från Helsingborg.

– Det är en upplevelse. Jag gick därifrån med ett stort leende första gången vi repade, säger Tomas Nordström.

– Det är till och med så att man såg leenden på de gamla gubbarna i orkestern, fortsätter han.

Gammalt möter helt enkelt nytt i en udda konsert som dessutom är kopplad till filmens värld.

– Där är så mycket bra musik att plocka av. Det finns en väldig bredd med både dramatiska stycken och lättsamma stycken. Vi försöker göra en så bred konsert som möjligt, säger Tomas Nordström och nämner ganska självklar musik som filmmusiken till Top Gun som ju faktiskt är skriven för gitarr, men också annan musik som till exempel filmmusiken till Star Wars, Charlie Chaplins filmer, Disneys animerade filmer och kanske framför allt Vittorio Montis klassiska Csárdás som är skriven för violin men nu tolkas på sex distade strängar.

– Där får Christofer visa vad han går för. Det går fort som in i bänken. Det blir förbannat fint, kan jag säga, fortsätter han.

Konserten med Skromberga Blåsorkester och Christofer Malmström på Landskrona Teater går under namnet "At the movies" och går av stapeln den 11 november klockan 17. Biljetter köps på Tickster.

Christofer Malmström från Darkane.

Christofer Malmström från Darkane. Foto: Amanda Malmström

Publicerad 25 October 2018 01:00