Carina Zachau (M), kommunstyrelsens ordförande året ut. Därefter kommer hon att ägna sig fullt ut åt regionpolitiken.

Carina Zachau (M), kommunstyrelsens ordförande året ut. Därefter kommer hon att ägna sig fullt ut åt regionpolitiken. Arkivfoto: Diana Larsson

Ojämställt kommunfullmäktige i Örkelljunga

"Det är svårt att hitta kvinnor som vill engagera sig politiskt"

ÖRKELLJUNGA. Det är minst jämställt i kommunfullmäktige i Trelleborg, men på en mindre smickrande andraplats kommer Örkelljunga kommun. Av totalt 37 ledamöter i kommunfullmäktige är endast tio kvinnor. Detta enligt nyhetsbyrån Siren.

Av
Mikael Öhrn

Carina Zachau (M) ska förvisso lämna kommunpolitiken nästa år för att istället satsa på regionpolitiken, men har suttit som kommunstyrelsens ordförande i tolv år. Hon menar att en större vikt bör läggas vid att engagera fler kvinnor i politiken.

– Det är inte så speciellt roligt att vi ligger på en föga smickrande plats, säger Carina Zachau och fortsätter:

– Det är svårt att hitta kvinnor som vill engagera sig politiskt, men kommunfullmäktige ska ju spegla samhället, tycker jag. Då är vi dåliga när det gäller kvinnor och de som är av utländsk härkomst och som flyttat till Sverige och blivit svenska medborgare. Så vi har lite att jobba med i Örkelljunga.

Hur tror du att ett ojämställt fullmäktige påverkar politiken?

– Jag vet egentligen inte hur pass det påverkar politiken. Jag tror att det också har att göra med hur aktiv man är i kommunfullmäktige. Deltar man i debatten? Deltar man i den egna debatten i egna partiet? Så det beror nog mycket på de enstaka ledamöterna. Om det är två kvinnor i en grupp – och de är starka och aktiva – så kanske det räcker.

Är det kraftigt övertag för männen i kommunfullmäktige, kan detsamma däremot inte sägas om ordförandeposterna i kommunens nämnder.

– Jag kan konstatera att den gångna mandatperioden var fem av sex ordföranden i kommunens nämnder kvinnor. Det är fantastiskt bra, säger Carina Zachau som själv inte har påverkats av det ojämlika förhållandet i kommunfullmäktige.

– Nej, det tycker jag faktiskt inte. Jag tycker inte att jag har haft vare sig för- eller nackdelar av att vara kvinna, fortsätter hon.

Ett sätt att engagera fler kvinnor politiskt, tror Carina Zachau är att visa mer förståelse för att tiden inte alltid räcker till.

– Man måste kunna delta i de politiska mötena på de villkoren som faktiskt råder just då. Vissa tillfällen är det lättare att komma på möten, andra tillfällen är det svårare. Det beror ju på familjesituationen eller arbetssituationen. Jag tror att man måste vara mer lyhörd inom politiken, än vad man har varit tidigare. Många möten är på kvällarna. Man förväntas vara där, men det rimmar kanske inte med hur livet ser ut just nu. Då får vi respektera att man inte kan vara med lika mycket, men vi vill ändå att du ska vara med i vårt parti, säger Carina Zachau.

Redan i december 2017 meddelade Carina Zachau att hon inte skulle ställa upp till omval. Hon kommer istället att bland annat sitta som regionalråd i Region Skåne kommande mandatperiod.

Jämställdhet i Skåne

1. Lomma – 21 kvinnor och 24 män (47 % kvinnor).

1. Ängelholm – 24 kvinnor och 27 män (47 % kvinnor).

3. Klippan – 18 kvinnor och 23 män (44 % kvinnor).

4. Perstorp – 15 kvinnor och 20 män (43 % kvinnor).

8. Bjuv – 12 kvinnor och 19 män (39 % kvinnor).

10. Åstorp – 11 kvinnor och 20 män (35 % kvinnor).

15. Örkelljunga – 10 kvinnor och 27 män (27 % kvinnor).

16. Trelleborg – 13 kvinnor och 38 män (25 % kvinnor).

Publicerad 23 October 2018 00:00