Fritidschef Magnus Almström och Perstorps kommun kan snart öppna upp dörren till Ugglehallen.

Fritidschef Magnus Almström och Perstorps kommun kan snart öppna upp dörren till Ugglehallen. Foto: Mikael Öhrn

Med Ugglehallen ska Perstorps idrottsliv lyfta

PERSTORP.

Med Ugglehallen får kommunen inte bara en toppmodern idrotts- och evenemangsarena, utan föreningslivet får dessutom bättre förutsättningar att frodas. På sikt kommer utbudet av inomhusidrotter för kommunens ungdomar att öka.

Av
Mikael Öhrn

Solens strålar tar sig genom de stora glaspartierna vid entrén och kastar väldiga solkatter på golv och väggar i foajén. Innanför tre, små fyrkantiga glasrutor breder A-hallen ut sig med sitt blåa golv. En hall som PBIK:s innebandyknattar faktiskt redan har provspelat i, och samma kväll som Lokaltidningen var på besök provtränade Perstorps Karateklubb i den mindre B-hallen.

– Det var jätteroligt att se knattarna, de var lyriska över hallen, säger Magnus Almström, fritidschef på kommunen, som fanns på plats på den lilla förinvigningen när PBIK:s knattar spelade match.

Han är förstås själv lyrisk över den.

– Det är fantastiskt roligt att Skånes minsta kommun kan ha en sån här anläggning, säger han.

Vy över fasaden och ingången.

Vy över fasaden och ingången. Foto: Mikael Öhrn

Officiell invigning av Ugglehallen sker dock den 1 november då Kalle Moraéus står på scen, en fingervisning om vilka möjligheter det uppstår med den nya idrotts- och evenemangsarenan.

– Tanken är att vi även ska ha konserter, konferenser och föreläsningar, säger Magnus Almström, fritidschef på kommunen.

Vy över sittutrymmet på andra våningen och foajén vid entrén.

Vy över sittutrymmet på andra våningen och foajén vid entrén. Foto: Mikael Öhrn

Redan den 22 november arrangerar till exempel arbetsmarknadsenheten inom Familjen Helsingborg en stor konferens här. Men det är förstås idrotten som kommer att utnyttja Ugglehallen mest. Perstorp/Bälinges innebandysektion kommer att förlägga sina träningar här, liksom Perstorps Tennisklubb. Framför allt öppnar den nya idrottshallen upp för möjligheten att starta upp verksamhet inom andra idrotter.

– Ambitionen är att få igång ännu mer verksamhet, än vad vi har haft innan. Vi har inte haft handboll och basket, men inom några år är förhoppningen att vi ska ha ungdomsverksamhet inom dessa idrotter också. Störst nu är definitivt innebandyn, säger Magnus Almström och nämner att A-hallen även har godkänd höjd för volleyboll.

Läktare i naturfärgat trä.

Läktare i naturfärgat trä. Foto: Mikael Öhrn

Läktaren som går helt i naturfärgat trä rymmer 300 sittplatser, därtill finns det ett delbart konferensrum som kan användas som mötesrum för såväl idrottsföreningar som för kommunen. Det kan förstås även användas i VIP-sammanhang vid arrangemang. I direkt anslutning till läktarentrén på ovanplanet finns ett i skrivande stund tomt utrymme, men som kommer att användas som sittplatsutrymme till kiosken nere vid ingången när allt är klart.

– Så här kan föräldrar sitta och titta när deras barn är och tränar eller spelar match, säger Magnus Almström.

Ett av fyra identiska omklädningsrum. Endast färgen på golvet skiljer dem åt.

Ett av fyra identiska omklädningsrum. Endast färgen på golvet skiljer dem åt. Foto: Mikael Öhrn

Den gamla idrottshallen på Centralskolan – som varken hade stått pall mot tidens tand eller höll måttet (den var bara 36x18 meter medan den nya hallen är 44x24 meter) – kommer att stå kvar och fortfarande användas i begränsad form. Men det är inte bara själva Ugglehallen som växer fram i de östra delarna av samhället, utan den kommer att vara en del av ett betydligt större idrottsområde med Ugglebadet, fotbollsplanerna, motionsspår och såväl ett nytt utegym som en ny hinderbana.

– Så vi kommer att få ett stort, sammanhängande idrottsområde som kommer att bli en mötesplats för flera idrotter, säger Magnus Almström och nämner att hela området kommer att få ett såväl praktiskt som estetiskt lyft med bland annat ny belysning, en gång- och cykelväg, samt ny parkering.

B-hallen, som inte är avsedd för bollsport utan andra sporter som till exempel gymnastik eller kampsport.

B-hallen, som inte är avsedd för bollsport utan andra sporter som till exempel gymnastik eller kampsport. Foto: Mikael Öhrn

Budgeten för Ugglehallen – som sitter ihop med Ugglebadet – låg på 40 miljoner. Bygget har pågått i drygt ett år. Förhoppningen är att vara klar med hela förvandlingen utomhus till våren.

Invigningen med Kalle Moraeus den 1 november inleds klockan 18.30.

Fritidschef Magnus Almström vid rullstolssektionen på läktaren.

Fritidschef Magnus Almström vid rullstolssektionen på läktaren. Foto: Mikael Öhrn

Publicerad 23 October 2018 00:00