Christian Larsson (M) tar över som orförande efter Carina Zachau som har g i kommunstyrelsen nästa år.

Christian Larsson (M) tar över som orförande i kommunstyrelsen nästa år. Arkivfoto: Kim Sandberg

Ny ks-ordförande ska leda Örkelljunga i minoritet

ÖRKELLJUNGA.

Moderaterna fortsätter styra i minoritet i Örkelljunga kommun, tillsammans med Centern och Kristdemokraterna. Ny ordförande i kommunstyrelsen blir den politiskt relativt färske Christian Larsson (M).

Av
Mikael Öhrn

SPI och L är förvisso inte med i allianssamarbetet längre, sedan partierna halkat ur kommunfullmäktige. Men M, C och KD har varit med i ett minoritetsstyre även förra mandatperioden och vet vad det innebär.

– Vi har känt oss trygga i den här mandatperioden då vi har styrt i minoritet. Det har gått bra, så vi har känt att det fortsätter vi med, säger Christian Larsson (M), som tar över som ordförande i kommunstyrelsen till årsskiftet när Carina Zachau (M) går helt över till regionpolitiken istället.

Allianstrojkan har lyssnat av de andra partierna i kommunfullmäktige, men något samarbete med MP, S eller SD har aldrig varit aktuellt. Christian Larsson menar att dialogen har varit god de sista fyra åren och att den behöver vara det även kommande mandatperiod.

– Jag känner inte att det är konstigt, men det är viktigt att vi har en bra dialog med oppositionen för att ta det här framåt för Örkelljungas bästa, säger han.

Själv är han relativt färsk i det politiska sammanhanget – den gångna mandatperioden har han suttit som vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, samt som ersättare i kommunstyrelsen – men när det gäller ledarskap har han skaffat sig en gedigen erfarenhet inom såväl näringslivet som föreningslivet, bland annat som platschef på Biltemas logistikpartner Retlog och produktionschef på plast- och silikontillverkaren Nolato. För närvarande jobbar han som näringslivsutvecklare på Helsingborgs stad.

– Så jag kommer att ta tjänstledigt härifrån vid årsskiftet, säger Christian Larsson, som tillträder tjänsten som kommunstyrelsens ordförande nästa år.

Hur ska det bli?

– Jag tycker att det ska bli väldigt spännande. Örkelljunga är en välskött kommun. Carina Zachau har suttit som kommunstyrelsens ordförande i tolv år och gjort det fantastiskt bra, så det är en stabil plattform att gå in i och en fantastisk möjlighet att föra det här vidare.

Fokus den första tiden kommer i huvudsak att ligga på redan påbörjade projekt.

– Vi har ett äldreboende som ska byggas, skolfrågan där vi har en grundskola som är trång och behöver byggas ut och ett nytt vatten- och reningsverk som ska byggas. Det är nog de största bitarna att fokusera på, avslutar Christian Larsson.

Publicerad 18 October 2018 00:00