Henrik Ehrenberg är brottsförebyggare i Klippans och Perstorps kommuner.

Henrik Ehrenberg är brottsförebyggare i Klippans och Perstorps kommuner. Arkivfoto: Martin Wingren

DNA-märkning ska förebygga bostadsinbrott

KLIPPAN/PERSTORP.

För att bättre kunna förebygga bostadsinbrott vill Klippans och Perstorps kommuner nu erbjuda invånarna möjligheten att DNA-märka sina värdesaker.
– Det avskräcker, säger de båda kommunernas brottsförebyggare Henrik Ehrenberg.

Av
Mikael Öhrn

Grannkommunerna Bjuv, Åstorp och Örkelljunga har sen tidigare redan introducerat DNA-märkning för kommuninvånarna. Nu följer Klippans och Perstorps kommun exemplet.

– Det man ser i den själva förebyggande delen är att det avskräcker att man skyltar upp, att man har DNA-märkt sina ägodelar. Sen om det händer något finns det en chans att man kan spåra tillbaka föremålet till ägaren med hjälp av polisens lampa, säger Henrik Ehrenberg, brottsförebyggare i Klippans och Perstorps kommuner, samt trygghetsstrateg i Klippans kommun.

DNA-märkning av sina värdesaker innebär i korthet att man penslar på en genomskinlig eller osynlig vätska på dem. Denna innehåller en DNA-kod som bara syns vid en speciell UV-belysning som polisen har tillgång till.

– Sen är det viktigt att man registrerar produkten så att man vet vem som använder just den DNA-märkningen, säger Henrik Ehrenberg.

Under sista veckan den här månaden anordnas fyra informationsmöten runtom i kommunerna där det erbjuds rabatt på den så kallade SmartDNA-märkningen för invånarna i Klippans och Perstorps kommuner. Kommun, polis och leverantör kommer att finnas representerat på plats för att hjälp till och ge stöd om man nappar på erbjudandet.

– Vi vill erbjuda den här möjligheten när vi nu hade den, avslutar Henrik Ehrenberg.

Det kommer att gå att köpa produkten direkt från leverantören på plats och sen också få vägledning av denna. Swedbank har gått in och subventionerat priserna, vilket gör att ett SmartDNA-märkningspaket kan köpas för 499 kronor.

Informationsmöten tider

Pilagårdsskolans matsal i Östra Ljungby den 24 september 16.00–17.30, samt 18.00–19.30.

Åbyskolans aula i Klippan den 25 september, samma tider.

Ljungbyhedsskolans matsal i Ljungbyhed den 26 september, samma tider.

Centralskolans aula i Perstorp den 27 september, samma tider.

Publicerad 05 September 2018 06:00