De vill se till att blossen minskar i Klippan

KLIPPAN. I drygt tre veckor har de tre 17-åringarna Tova Ekholm, Mostafa El-imam och Hampus Lundblad sommarjobbat med ett tobakspreventivt projekt för Klippans kommun. Nu hoppas de få andra ungdomar att hålla sig ifrån rökning och snusning.

Av
Mikael Öhrn

Först en utbildning om tobak och FN:s barnkonventioner. Därefter skulle den sommarjobbande trion från Klippans gymnasium sätta ihop en egen presentation för att förebygga att unga börjar röka eller snusa. För att uppnå bäst resultat har de valt att rikta sig mot sjundeklassare.

– Man är kanske lite mer påverkad av vänner och grupptryck i den åldern, än vad man är sen, säger Tova Ekholm.

Presentationen de har satt ihop ska de redovisa för kommunens nyblivna sjundeklassare under tre dagar till hösten.

– Vi har försökt göra presentationen annorlunda, så det är inte bara en massa fakta utan vi har försökt göra den rolig också. Så det är inte bara att de ska sitta och lyssna, säger Mostafa El-imam.

– Man vet själv när man var i den åldern och någon stod och pratade framför en. Man tappade intresset efter fem minuter, säger Tova Ekholm.

Under projektets gång har de bland annat blivit erfarna att tobaksindustrin – bara i USA – lägger 83 miljarder på sin marknadsföring, men också att omkring en halv miljon barn jobbar på tobaksfälten.

– De är tvungna att jobba där för att överleva. I genomsnitt tjänar de fyra kronor per dag, säger Mostafa El-imam.

Att projektet är av allra största vikt är de rörande överrens om.

– Det känns jättebra om man kan hjälpa till att minska förbrukningen i Klippan, säger Mostafa El-imam.

– Det är viktigt att prata om detta, så det blir en förändring, säger Tova Ekholm.

– Det är något som har normaliserats eftersom man inte pratar så mycket om det, säger Hampus Lundblad.

Sommarjobbet är en del av ett större projekt som ingår i arbetet med det så kallade Tobacco Endgame – Rökfritt Sverige 2025. Elva kommuner i Skåne och Blekinge län deltar. Länsstyrelsen är samordnare.

Publicerad 02 July 2018 12:03