Grävskopan i marken för nytt bostadsområde i Åstorp

ÅSTORP.

I första taget byggs det sex yteffektiva enplanshus på 120 kvadrat i det nya bostadsområdet på Grytevad i Åstorp. Men fler hus kommer det att bli, både där, vid järnvägsstationen och i Nyvång.

Av
Mikael Öhrn

Åstorp växer och det gör det i första hand i riktning nordväst, för det är på Grytevad som grävskoporna just nu är i full gång med att förbereda för ett nytt naturnära bostadsområde med bygget av bullervall mot 21:an och motorvägen.

– I ett första skede är det sex hus som byggs här, men vi har bygglov för 15 hus, säger Kirsa Persson, fastighetsmäklare och projektledare nyproduktion på fastighetsbyrån Bjurfors.

De har ganska nyligen lagts ut på Hemnet.

– Så det finns intresse för dem, men de flesta har sagt att de gärna vill se en produkt först så att de kan titta på något konkret. Tanken var att vi skulle börja bygga i början av juni och det är den 18 juni idag, så det känns som att vi ligger i fas, fortsätter hon.

Arkitekter är Abbas Charour och Juha Huhtilainen på arkitektbyrån A+D.

– Det är världens största hus på 120 kvadratmeter, säger Juha Huthilainen.

Han åsyftar att husen har gjorts så yteffektiva som möjligt, med tre sovrum och en öppen planlösning för kök och vardagsrum.

– Husen är skapade för det grönområde som skapas i Grytevad nu, säger Abbas Charour och berättar om glaspartier i väggarna på båda sidor av husen.

– Det är för att få in ljus från alla håll, fortsätter Juha Huhtilainen.

Entreprenör är Prenadia Sverige AB.

– Det här är ett bra område. Vi är nöjda med hus och läge och vi har redan haft ett antal intressenter, säger Ali Arakji, delägare i fastighetsägaren Go Premium och vd för byggentreprenören Prenadia.

Det var de som tog kontakt med kommunen.

– Här fanns det en efterfrågan och det kändes intressant eftersom det inte har hänt så mycket här innan. Kommunen har varit väldigt positiva och hjälpsamma, fortsätter han.

Kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg (S) ser positivt på tillväxtmöjligheterna i kommunen.

– Vi tycker det här bra. Vi vill ju att kommunen växer och är angelägna om att få fler bostäder. Vi tycker det är bra att privata entreprenörer intresserar sig och tror på oss, och uppskattar samma värden som vi ser här, säger han.

Fastighetsägaren Go Premium äger även en tomt vid järnvägsstationen, där det finns planer för fem villor på två våningar. Även i Nyvång kommer det att byggas, närmare bestämt vid Bunkegatan.

– Det är nästa steg. När entreprenaden är färdig här, ska de vidare till Nyvång och bygga där, säger Ronny Sandberg om de 20 tomter som finns där.

Ingen budgivning tillämpas på husen på Grytevad, utan det är först till kvarn som gäller. De första sex husen beräknas stå klara vid årsskiftet.

Publicerad 18 June 2018 00:00