Dags för Torparedagarna

ÅSTORP.

Nu vankas det Torparedagarna i Åstorp. Som sig bör, är mycket sig likt. ”Det är en traditionell knallemarknad med tivoli, öltält och lite artister”, säger bokningsansvarige Roland Svensson.

Av
Mikael Ohrn

De första Torparedagarna i Åstorp arrangerades redan 1984. Var det i liten skala då, är det ett betydligt större arrangemang idag.

– Jag tror att vi i dagsläget har 150 knallar, säger Roland Svensson, som tillsammans med torpargeneralen Tommy Falkman, är den som håller i trådarna för Torparedagarna.

Allt under Björnekulla BK:s flagg.

– Det betyder ju mycket. Det blir rätt så mycket pengar till klubben, vilket gör att ungdomarna kan åka ut på tävlingar. Vi har haft folk uppe i Kiruna och tävlat och vi har haft någon nere på Europamästerskapet i Tyskland, säger Roland Svensson, som varit med och arrangerat Torparedagarna sen 1995.

Och han utlovar traditionella Torparedagar.

– Det är en traditionell knallemarknad med tivoli, öltält och lite artister, säger Roland Svensson och fortsätter:

– Vi har några knallar som har stått där i 25 år.

Vad är charmen med Torparedagarna?

– Som med många andra liknande arrangemang är det hemvändardagar. Det är många som träffas, äter mat och tar en pilsner. Många har inte träffats på flera år, men så träffas man på Torparedagarna. Många ser också fram emot att det händer något i Åstorp.

Bland knallarna och matstånden går det mesta också att känna igen, men en del nyheter finns det. En nyhet är av det kanske mer udda slaget.

– Vi har en kille från Ängelholm som säljer herrparfym och pungvax, säger Roland Svensson med ett skratt och fortsätter:

– Det är någon mjukgöringsgrej till pungen, så det är en ny och udda grej.

Bland artistutbudet märks många lokala band och artister, men bland de mer kända namnen återfinns bland annat Staffan Hellstrand, Prebens Pågar och Idolfinalisten Rebecka Karlsson.

Torparedagarna pågår den 29 juni till den 1 juli.

Publicerad 16 June 2018 00:00