Satsning ska ge fler simkunniga barn

ÖRKELLJUNGA.

Det är annorlunda att simma i sjö jämfört med inomhusbassäng, det tycker Elinne Unkuri. Hon är en av eleverna när SK Näcken anordnar simskola i Hjälmsjön för barn födda 2011 och 2012.

Av
Mikael Öhrn

Simkunnigheten bland förskolebarn i hela landet har visat sig vara dålig, därför har Örkelljunga kommun under våren satsat extra pengar på att lära förskolebarnen att simma.

– Om vi pratar rent allmänt har kommunen fått extra pengar för att förskoleklasserna var för dåliga på att simma, säger Matilda Molina, ordförande i SK Näcken, och nämner att kommunen använt pengarna så att förskoleklasserna gått och lärt sig simma två till tre gånger i veckan sen i påskas.

– Jag har inte statistiken framför mig, men jag vet att när Clara (Matilda Molinas dotter, reds anm) började i skolan – hon går i trean nu – var det bara hon och en till som kunde simma. Det har legat på den nivån länge, så det är inte bra. Vid den här tiden är det många drunkningstillfällen, så det är klart att vi vill att de ska lära sig simma. Det är en livräddare, fortsätter hon.

Erik Sánchez Ivinger i simtagen.

Erik Sánchez Ivinger i simtagen. Foto: Mikael Öhrn

SK Näcken har sen tidigare sina vanliga simgrupper, men nu har de dessutom väckt liv i en gammal simskola utomhus vid Mammas vik.

– Vi i Näcken har sagt att vi ju gärna vill hjälpa till lite mer då. Vi har ju simklubben igång, men det är lite det här med simvanan... Varför då inte använda sjön? Det var längesen man la ner simskolan här, säger Matilda Molina.

I många kommuner är köerna för att komma in på simföreningarnas simskolor långa, men för Näcken är problemet snarare att hitta tider till de som vill börja tävla.

– Vårt tryck är stort på de som redan kan simma, för de som vill vara med i klubben och tävla. Än så länge har vi platser till de som är helt i början av sim träningen och ska lära sig vattenvana först, säger Matilda Molina.

Elinne Unkuri tycker det är annorlunda att simma i sjön, jämfört med i en inomhusbassäng. Emilia Zenius-Nielsen i förgrunden.

Elinne Unkuri tycker det är annorlunda att simma i sjön, jämfört med i en inomhusbassäng. Emilia Zenius-Nielsen i förgrunden. Foto: Mikael Öhrn

Fördelarna med att ha en simskola utomhus är flera.

– Man kan visa på plats att det är här som olyckorna sker. Visa rent badvett, helt enkelt. Man kan göra det på annat vis också, men det är ju här de är sen med sina vänner och sina föräldrar, säger Matilda Molina.

Att det är skillnad på att simma i inomhusbassäng och ute i det fria håller Elinne Unkuri med om.

– Det är mycket mer annorlunda att simma i sjön, än att simma inomhus. Här har man sand under fötterna, det är man inte så van vid. Om man inte har simmat så mycket utomhus innan, är det ovant, säger hon.

Överlag är hon och de andra eleverna som trotsade de mörka molnen och tog sig till simskolans första dag nöjda.

– Det är bra, säger Emilia Zenius-Nielsen.

Vad är det som har varit bäst då?

– Allt, fortsätter hon.

Kolla SK Näckens Facebooksida för mer information om simskolan vid Mammas vik.

Publicerad 15 June 2018 00:00