Nu byggs det i Bjuvs kommun

BJUV.

Fler och fler lägenheter efterfrågas i Bjuvs kommun. När Er-Ho Bygg skissar för nybygge på tomten Vråken 1 i de norra delarna av Bjuv, gör man det i form av tre- och fyravåningshus med cirka 100 lägenheter.

Av
Mikael Öhrn

Nyligen satte bostadsföretaget KlaraBo spaden i marken vid Norra Storgatan i Bjuv, där 54 lägenheter fördelade på sex tvåvåningshus ska uppföras. Dessa beräknas börja stå klara för inflyttning redan i september i år. I en andra etapp planeras dessutom ytterligare 36 lägenheter byggas i samma projekt.

På Industrigatan i de mellersta delarna av orten bygger Er-Ho Bygg redan hyresrätter, men företaget vill bygga ännu mer. I skisserna som man har lämnat in till kommunen för tomten Vråken 1 intill Tibbarpsgatan och Råggatan är det tre- och fyravåningshus med uppemot 100 lägenheter som gäller. Sedan gammalt ligger det en detaljplan över området, men bara för tvåvåningshus. Denna ska alltså nu ses över.

– Vi har gett byggnadsnämnden i uppdrag att titta på detta, säger Anders Månsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

När det gäller kommunens andra tätorter är det även saker på gång här, men inget är helt spikat än. Klart är det i alla fall att Bjuvsbostäder vill bygga marklägenheter i Billesholm och att de tittar på ett eventuellt punkthus med 16-20 lägenheter på Bjerrings Väg i Ekeby.

Att det redan är så mycket som byggs eller planeras byggas ser Anders Månsson givetvis som positivt.

– Det finns ett stort intresse i Bjuv men också i Billesholm, i och med tågetableringen där till 2021. Men min känsla är att det finns ett stort intresse för att bygga i Bjuvs kommun överhuvudtaget. Får man igång det så sprids det. Så det känns positivt.

Hur märker ni att det är en ökad efterfrågan på boende i kommunen?

– Tittar man på till exempel Bjuvsbostäder har de inga lediga lägenheter, utan de har kö in. Sen vad jag hörde av Mikael Hofmann (vd på Er-Ho Bygg), tror jag att de redan har hyrt ut alla lägenheter på Industrigatan och har utöver det kö. Samma på Norra Storgatan där Klarabo bygger. Sen märker vi framför allt det inom förskola och skola att där är tryck i ansökningarna, vilket beror på att där är en inflyttning till kommunen. Så det är glädjande.

Även vid vattentornet och Hedvalla i Bjuv byggs det, detta i form av bostadsrätter och villor. När det gäller tomten där torrmjölksfabriken tidigare låg, befinner man sig ännu i planeringsstadiet.

Publicerad 13 June 2018 00:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag