Ny tjänst ska hjälpa skuldsatta

PERSTORP.

Andelen skuldsatta människor som finns hos Kronofogden är procentuellt sett fler än dubbelt så många i Perstorps kommun, som i hela landet. Nu gör kommunen en satsning för att nå ut till medborgarna. Sedan lite mer än en månad tillbaka är Jonna Göransson ny budget- och skuldrådgivare här.

Av
Mikael Öhrn

Perstorps kommun skiljer sig måhända inte avsevärt från andra småkommuner i landet när det kommer till andelen skuldsatta medborgare, men oavsett ligger kommunen högt upp när det kommer till andelen skuldsatta människor som finns hos Kronofogden.

– Andelen i Sverige är 4,1 procent. I Perstorp är den 9,1 procent, konstaterar Jonna Göransson, ny på den nya tjänsten budget- och skuldrådgivare i kommunen.

Varför är det så?

– Man har väl egentligen ingen bra förklaring till varför det är så, men mycket handlar väl om vilken kunskap man har om vilken hjälp man kan få. Kunskapen är även den som gör att man själv kan fatta smarta beslut i vardagen.

På den fronten har Perstorps kommun sackat efter, tills nu.

– Vi har inte haft någon på min tjänst innan, säger Jonna Göransson, som själv är född och uppvuxen i grannkommunen Örkelljunga.

Vad kan du göra för att hjälpa till?

– Jag kan hjälpa till att få en lite bättre överblick på hur vardagsekonomin funkar, både för dem som har svårt för att få den att gå ihop och för andra. Jag tror att vi alla någon gång har svårt att veta var pengarna tar vägen. Ju tidigare man får kunskap, desto smartare val kan man göra.

I just Perstorps kommun är det i åldersspannet 26-34 år man hittar den största andelen skuldsatta som finns hos Kronofogden.

– Det är väl svårt att förklara varför, men man har haft lite tid på sig att skaffa abonnemang och köpa bil. Så man har haft lite tid på sig att sätta sig i skulder. Om det sen händer något, man till exempel blir arbetslös eller blir sjuk, det är då som skuldberget kan börja växa. Det är en teori.

Vad är det du vill åstadkomma i din roll som budget- och skuldrådgivare?

– Det jag vill är att folk inte ska vara rädda för att ta kontakt. Ifall man känner att det är väldigt pinsamt och man skäms över att ha skulder, vill jag att folk ska veta att det finns hjälp att få. Jag kan hjälpa folk att få bättre koll att förbättra sin situation på egen hand. Sen är min förhoppning att kunna informera så tidigt som möjligt, jobba förebyggande och få ungdomar att tänka tidigt på hur vardagsekonomi fungerar och vad som är viktigt att tänka på.

Det råder sekretess hos en budget- och skuldrådgivare.

Publicerad 11 June 2018 00:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag