Vad är det som händer här?

KVIDINGE.

Monumentet i Kvidinge sträcker sig högt mot skyn och syns klart och tydligt för bilisterna som susar förbi på riksväg 21. Det var här som den svenska kronprinsen en gång i tiden föll av sin häst och dog. I den gassande stolen 208 år senare står Christer Fors och ser över fogarna.

Av
Mikael Öhrn

Fredrik Kristian August av Augustenburg, eller kort och gott Karl August som var det namn den danske prinsen antog i egenskap av att även vara svensk tronarvinge till Karl XIII, var på besök hos de Skånska husarregementet. Dessa hade sitt övningsfält på Kvidinge hed. Det började som en enkel inspektion av regementet, men slutade med den svenska kronprinsens död och en konspirationsteori som senare också skulle leda till att den svenska riksmarschalken Axel von Fersen d.y. överfölls och mördades under kronprins Karl Augusts likprocession genom Stockholm. Anledningen till mordet på den senare var ryktena om att kronprins Karl August skulle ha giftmördats på order av Axel von Fersen för att han hellre skulle ha velat se den avsatta Gustav IV Adolfs son prins Gustav som svensk tronarvinge. I själva verket klargjorde redan en samtida obduktion av kronprins Karl August kropp att han hade fått en stroke, sedan hästen hade börjat skena och han följaktligen trillat av hästen och avlidit en kort stund därpå.

Monumentet i Kvidinge är bara en i raden av historiska minnesmärken som Christer Fors på statliga Svevia varit och rått om för Statens Fastighetsverks (SFV) räkning..

– Vi håller på med gamla byggnader.Vi har bland annat varit på Bäckaskog slott, Landskrona citadell och Huseby slott, säger han.

Nu ska inte fogen släppa på ett tag.

Nu ska inte fogen släppa på ett tag. Foto: Mikael Öhrn

Vad är det som du gör här då?

– Vi har fogat hela trappan och så fogar vi monumentet.

Varför måste det göras?

– Fogarna går sönder, så rinner det vatten och så spricker det.

Hur ofta behöver det göras?

– Jag vet inte när det gjordes sist, men vart femte år får man kanske kolla det.

Hur är det att jobba med underhållet av gamla, historiska byggnader?

– Det är tillfredsställande. Sen blir det ju olika varje gång så det blir aldrig enformigt.

Den 28 maj var årsdagen för kronprins Karl August plötsliga död. Monumentet i så kallad Kolmårdsmarmor i hans minne stod klart redan 1826 och kommer nu alltså kunna stå kvar i minst några år till.

Publicerad 05 June 2018 12:45

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag