Allmän plats ses över i Perstorp

PERSTORP.

Flera park- och grönområden i kommunen har tagits i anspråk av privatpersoner. Nu tar kommunen drönare till hjälp för att se hur utbrett problemet är.

Av
Mikael Öhrn

Än så länge har bara en provflygning på ett mindre område genomförts, men fler flygningar kommer att göras.

– Tanken är att vi ska flyga över alla park- och grönområden, säger Karin Söderholm, kartingenjör på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Vad den allmänna platsen används till tar sig vitt skilda uttryck.

– Det byggs hundkojor, staket och egna lekplatser. Men folk staplar även ved och slänger allmänt skräp. Ligger det i detaljplan som allmän plats, då ska den vara till för allmänheten, säger Karin Söderholm och fortsätter:

– Sen de som klipper utanför sin tomt för att de tycker att vi inte gör det tillräckligt bra, får väl göra det. Men man får inte inhägna allmän plats.

Tanken är inte att vare sig spionera på medborgarna, eller agera storebror.

– Vi kommer att gå ut och tala om att vi ska flyga. Det är inte med ont uppsåt. I och med vi går ut och uppmanar folk redan rensar förhoppningsvis många upp redan innan vi börjar flyga, säger Karin Söderholm.

Det är statliga Metria AB som sköter flygningarna. Både de och kommunen betonar att det rör sig om stillbilder på marken.

– Det är fotografier, det är dessutom bara saker som är stilla som kommer med. Så personer kommer inte med, om de inte ligger helt stilla, säger Magnus Olsson, mätningsingenjör på Metria.

Magnus Olsson berättar att tekniken har funnits länge, men att den tidigare har skett med flygplan och därför varit kostsam. Med drönare blir det inte bara billigare, det är även tidsbesparande.

– Om man ska göra samma sak på marken kan det ta flera dagar. Nu flyger du på en halvtimme, säger han.

Någon mer flygning är inte inplanerad under sommaren. Detta för att det inte går att få en bra översyn när träden är gröna.

Publicerad 31 May 2018 00:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag