Än tar man ton i Klippan

KLIPPAN.

Med bland annat över 35 aktiva band i replokalerna på Sågen, är Klippan fortfarande en ort som minst sagt tar ton. Nu tar tio av dem plats på scenen i stadsparken när den 41:e upplagan av Parkfesten går av stapeln.

Av
Mikael Öhrn

Redan 1977 hölls den första Parkfesten i Klippan, då med den lokala föreningen Bombadill vid spakarna. Undantaget 1980 har musikfesten arrangerats varje år, under flera år med Svenska Popfabriken som arrangörer. Då som nu är det i huvudsak lokala band som spelar.

– Det är lite det som är poängen med det hela, säger Anders Nilsson på Studiefrämjandet, som är den som i huvudsak håller i Parkfesten nuförtiden.

– Att det är just av Klippanfolk, för Klippanfolk, är för att visa för folk i kommunen vad det är som vi håller på med. Det handlar inte om att vi ska ha hit stora band för att tjäna pengar, utan för att visa vad kultur är för oss, fortsätter han.

Årets startfält består av Toughened, Häxprocessen, Sekten, Kamelritt, Soundcheck, In Drive, Beckmörkt, Existenz, Mitt hjärta revolvern, Penny Lane & the Soulmates, där samtliga band förutom Existenz repar i Klippan.

– Men de har varit och spelat in här, säger Anders Nilsson, som var den som spelade in det legendariska punkbandet i Popfabrikens studio.

Många band har historiskt sett haft Klippan som bas, men aldrig förr har det varit så många aktiva på samma gång som nu.

– När vi flyttade hit till Sågen, jag tror det var -09, har det bara rasslat till. Vi har varit 35-40 band som har repat här, från och till. Så många band har här aldrig funnits förut, säger Anders Nilsson, själv trummis i Kamelritt, tillika sångare och gitarrist i Beckmörkt.

Men än finns det plats för fler, inte minst yngre förmågor.

– Det som kan saknas lite är de yngre, säger Anders Nilsson och betonar att det finns mer utrymme även om det är hyfsat fullbelagt idag.

– Vi försöker alltid möblera om så att vi får plats med fler, fortsätter han.

Utöver Studiefrämjandet är MIC, Svenska Popfabriken och Klippans kommun med och arrangerar Parkfesten. Arrangemanget pågår mellan klockan 14 och 21 den 9 juni.

Publicerad 29 May 2018 00:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag