Totalt 160 år för förening för fyrbenta

BJUV.

I år är det 100 år sen människan på allvar började träna hundar för att ha dem som medhjälpare, och Svenska Brukshundsklubben därmed såg dagens ljus. Samtidigt fyller Bjuvs Brukshundsklubb 60 år.

Av
Mikael Ohrn

Det var under Första världskriget som vi människor på allvar började ta en viss trofast och fyrbent vän till vår hjälp. Så kallade bevaknings- och sanitetshundar - mer känt som patrull- och räddningshundar idag - användes på slagfälten för att bland annat leta upp och rädda sårade soldater. Även polisen hade vid det laget börjat använda sig av hunden som hjälpreda. När intresset hos allmänheten växte för att träna sina egna hundar, bildades 1918 Svenska Brukshundsklubben (då under namnet Föreningen Svenska Skydds. Och Sjukvårdshunden).

– Mer och mer har man märkt att hunden är duktig på att hjälpa till. Det utvecklas hela tiden, och det går i rasande fart, säger Yasmine Klinga, styrelseledamot och hjälpare (assisterande tränare till instruktören), och nämner att hundar hjälper till även hos bland annat tullen, Missing People och i vården idag.

– Numera har vi ju även assistanshundar, det har vi instruktörer i på klubben. Hundar kan ju till exempel känna av diabetes, fortsätter hon.

Runtom i landet firar Svenska Brukshundsklubben 100-årsjubileum, däribland i Bjuv.

– Vi har funnits i 60 år. Det vill vi så klart fira, samtidigt som SBK, som vi lyder under, fyller 100 år, säger Yasmine Klinga, själv aktiv sen 80-talet.

Programmet på den kombinerade 60- och 100-årsdagen är fullspäckat. Det kommer bland annat att bjudas på fårvallning, lydnadsuppvisning och rallylydnadsuppvisning. Dessutom ska kommunens snabbaste hund koras.

– Det är en återkommande tävling vi har. Då ska stora och små hundar springa ett antal metrar på tid, säger Yasmine Klinga.

Firandet sker den 26 maj på Bjuvs Brukshundsklubb på Ågatan, intill gruvmuseet, mellan klockan 10 och 15.

Publicerad 15 May 2018 09:14

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag