Konst för alla i Åstorp

ÅSTORP.

Workshops i streetart och landart, samt gerillakonst i Kulturhuset Björnens trädgård – det är några av ingredienserna när det arrangeras en konstfest i Åstorp. För kulturassistent Pia Nordqvist är det en dröm som går i uppfyllelse.

Av
Mikael Ohrn

Streetart med Shaw Petronio och landart med Jasmine Cederqvist, och det från 13 års ålder. Därtill en konstutställning där vem som helst, stor som liten, får ta med sig egenskapad konst och ställa ut – en så kallad gerillakonst.

– Jag tänkte mig det lite som gerillaodling, där man gör lite vad man vill. Vem som helst får komma och ställa ut sina bilder. Man kanske inte får spika upp i träden, men man kan ta med sig staffli eller bara lägga ut på en filt. Vi har inte pratat riktigt om hur än, men det tänker vi att det löser sig, säger Pia Nordqvist, kulturassistent på Åstorps bibliotek.

Måhända något otydligt för den oinvigde, men meningen är att det är lika mycket upp till deltagarna själva att forma innehållet. Under eftermiddagen står till exempel "skapa ny konst av gammal" på programmet.

– Du har helt fria händer, men jag har tänkt att man kanske har sparat något som man sen ritar på för att skapa ett nytt konstverk. Ofta har man ju en fin ram redan, säger Pia Nordqvist och berättar att det kommer att finnas gamla tavlor på plats också, som man kan måla på.

Idén till konstfesten är något som Pia Nordqvist gått och burit på länge.

– Det här är något jag länge drömt om att göra – "Vi gör en konstfest". Efterhand har idéerna växt fram, säger Pia Nordqvist.

"Du blir smart av att vara keativ"

Precis som med tidigare arrangemang av Åstorps bibliotek och Kulturhuset Björnen är de tänkta för hela familjen. Konst behöver alla, menar hon.

– Du blir smart av att vara keativ och använda din fantasi. Jag brukar säga att om alla målade eller höll på med musik hade alla mått bra och det kanske inte hade varit några krig. Att vara kreativ är viktigt för alla människor. Många säger "jag kan inte måla", men det är bara att ta en pensel i handen och testa. Du mår bra av att skapa.

Till workshopsen för streetart och landart måste man föranmäla sig. Kostnaden är 50 kronor och åldersgränsen är 13 år där. Till konstutställningen och "skapa ny konst av gammal" är det fri åldersgräns och entré, samt ingen föranmälan krävs. Arrangemanget går av stapeln den 16 juni.

Hela programmet

10-13 - streetart med Shaw Petronio.

10-13 - landart med Jasmine Cederqvist.

13-16 - skapa ny konst av gammal.

13-16 - café.

16.30 - utomhusbio (Loving Vincent - begränsat antal biljetter hämtas ut på biblioteket från och med den 28 maj).

Publicerad 15 May 2018 00:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag