Callinaz vill bredda dansbandsgenren

KLIPPAN.

Ny platta. Nytt sound. Men ett mer eget sådant. Klippanbaserade dansbandet Callinaz har hittat hem i sin musik. Samtidigt hoppas de kunna bredda dansbandsgenren.

Av
Mikael Öhrn

Callinaz från Klippan har släppt nytt. Med ”Fröken Dynamit” tar bandet nästa steg i utvecklingen. Från att på tidigare plattor kanske ha låtit mer som ett traditionellt dansband, har svängarna på ”Fröken Dynamit” tagits ut och riktat sig mer åt swing, rock´n´roll och rockabilly. Flera av låtarna är på engelska och majoriteten av dem är dessutom skrivna av bandet själva.

– Nu har vi hållit på i åtta år så detta är något som har växt fram hos oss. Vi kommer ju från olika musikbakgrunder, som rockabilly, hårdrock och punk. Nu har vi hittat ett sound och något som vi står för till 100 procent. Då vill vi visa det på den här plattan, säger sångerskan, frontkvinnan och kapellmästaren Carolina Skaarup.

Något som redan resulterat i fler bokningar, inte minst i Norge där bandet har blivit allt populärare. Men i skrivande stund också så pass långväga bort som i Spanien.

– Det är första gången vi är här. Vi får se om det ger utslag, så att vi kan komma tillbaka, säger Carolina Skaarup.

I länder som Norge och Spanien har Callinaz nämligen ”inget bagage”, som Carolina Skaarup säger. Men det handlar inte om att Callinaz vill lämna dansbandsgenren, tvärtom. De vill snarare bredda den.

– Vi spelar ju dansant musik och det går att dansa till allt vi spelar, men vi vill bredda genren. Det behöver inte vara det traditionella soundet för att det ska vara dansmusik, fortsätter hon.

På nya plattan har även bandets fans på sätt och vis fått medverka. ”Fröken Dynamit” innehåller nämligen inte mindre än fyra covers, bland annat Guns N´ Roses ”Sweet Child of Mine” och Ed Sheerans ”Shape of You”, helt omgjorda med Callinaz sound.

– Faktum är att när vi är ute spelar vi en del covers, både klassiska låtar och låtar som spelas på radio nu. Vi gör om dem till det som är vi. Då har vi frågat publiken vilka låtar de ville ha på plattan, säger Carolina Skaarup.

Callinaz ”Fröken Dynamit” finns så här långt på CD, samt Spotify och andra liknande digitala kanaler. På vinyl finns den i dagsläget inte. Närmaste spelning i sommar är än så länge Folkets Park Brändan i Malmö den 25 maj, Hamnfesten i Torekov den 21 juli, samt Malmöfestivalen den 12 augusti.

Publicerad 14 May 2018 10:41

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag