Brandmän från Perstorp ryckte ut – kom fram fyra timmar senare

Hjälpte till i Kalmar

PERSTORP.

Det kom in ett larm om en industribrand i Kalmar omkring 17.30 för några kvällar sen. Fyra och en halv timme senare var räddningstjänsten i Perstorps kommun på plats. Långväga utryckningar är nämligen inget främmande för dem.

Av
Mikael Öhrn

Norge och Frankrike hör till de två länder där räddningstjänsten i Perstorp har fått komma till undsättning. I Sverige har det blivit flera utryckningar utanför den skånska gränsen, nu senast till Kalmar. Anledningen är att räddningstjänsten i Perstorp är Skånes enda, och en av enbart sex stationer hela landet, som är en så kallad MSB-enhet (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) – en så kallad förstärkningsenhet med kemberedskap. Är en brand eller olycka kemrelaterad är räddningstjänsten i Perstorp på ett eller annat vis oftast inblandad, så även vid branden Läckeby Products i Kalmar i förra veckan.

– Det är mycket på grund av Perstorps AB industripark. Vi hade en industribrandkår där en gång i tiden, utifrån det har det utvecklats. Sen har vi ju haft ett intresse så klart, och haft möjlighet att öva och ta tag i saker. Det är få förunnat att ha de möjligheter vi har haft här, säger Leif Hylander, räddningschef på räddningstjänsten i Perstorps kommun.

Branden i just Kalmar, där Perstorp hade en styrka på sex personer, var extremt farlig. Utöver svavelsyra, salpetersyra och lut läckte det även ut fluorvätesyra – ett extremt giftigt och frätande ämne.

– Till och med reflexerna rann av kläderna på de som var där, det är ett ganska tydligt tecken på att inte allt står rätt till, säger Leif Hylander och berättar att av 29 brandmän på plats fick 22 av dem medicineras på sjukhus, dock ingen från Perstorp eftersom de hade rätt skyddsutrustning för den här typen av brand.

Mellan 10-20 gånger per år får räddningstjänsten i Perstorp rycka ut utanför kommungränsen. Ibland handlar det om bränder, som den i Kalmar, men ofta rycker de ut i ett mer förebyggande syfte. Om en tankbil till exempel har vält, har räddningstjänsten i Perstorp en specialborr till hands.

– Genom den kör man in kväve så att det inte kan komma något syre. Då kan det inte börja brinna där, säger Marcus Nilsson, styrkeledare på stationen och berättar att det inte bara underlättar för bärgningen, utan även för miljön.

Men man håller även i utbildningar, både på stationen och på andra platser i världen. Bland annat har man deltagit i flertalet EU- och NATO-övningar mot bland annat terrorism.

– Själv har jag varit med och planerat några såna här övningar. Kommer där 25 länder för att öva i en vecka, då har man lite planering att göra, avslutar Leif Hylander innan han ska rycka vidare till Lund för en grundutbildning i kemdykning för nyutbildade brandmän.

Branden i Kalmar är släckt, men flera veckors saneringsarbete återstår.

Publicerad 27 April 2018 06:00