Nytt rekreationsområde snart i hamn

KLIPPAN.

Kontorsbyggnaden står kvar, mer eller mindre intakt, och rökgången in till den forna skorstenen är bevarad. I övrigt har Klippans Läderfabrik snart genomgått hela förvandlingen från ett söndersmulande industriskelett till ett rekreationsområde.

Av
Mikael Öhrn

Den 107 miljoner kronor dyra saneringen av området där Klippans Läderfabrik en gång i tiden låg är snart till ände. Istället har ett rekreationsområde så sakteliga tagit form på området.

– Vi har lite stigar kvar, som inte kunde göras i höstas eftersom det var för blött, och några planteringar som ska färdigställas under april, säger Monica Johansson, projektledare för Klippans Läderfabrik, och nämner att saneringen är klar till uppskattningsvis 95 procent.

Det är framför allt vid Bäljaneå som det återstår sanering.

– Vi har flera sedimentationsbankar med arsenik och krom. Vi ska gräva bort dem, men inväntar dom från mark- och miljödomstolen. När vi har fått den kan vi påbörja arbetet med ån. Det är det sista vi ska sanera, fortsätter hon.

Monica Johansson tar emot i den gamla kontorsbyggnaden, en byggnad som inte bara på grund av utställningsmontrar och informationsaffischer påminner om svunna tider. Den är nämligen i mångt och mycket bevarad i sin originalform, med tillhörande reception och väggpaneler i mörkt trä.

– Inredningen tror jag är från ungefär 50-talet. Vi har inte gjort något mer i projektet än att sätta in lite ventilation och så när vi hade det som utställningslokal, säger hon.

Vad som händer med just den gamla kontorsbyggnaden framöver är oklart.

– Beslut finns att den inte ska rivas, men sen finns det inget nytt beslut på vad byggnaden ska användas till. Men det blir troligen inte till någon kommunal verksamhet.

Utanför ligger ett böljande landskap som flackar ner mot Bäljaneå. Skarpa kontraster mot när Klippans Läderfabrik bredde ut sig på totalt hela 20 000 kvadratmeter golv och kastade mörka skuggor på granntomterna, fram till att rivningen inleddes 2010 (skorstenen revs redan 2009, på grund av rasrisken).

– Vi har sänkt markytan markant. Ovandelen av skorstensfundamentet låg i markytan tidigare. Det har vi gjort för att få till den här flackande känslan, ner mot ån, säger Monica Johansson.

Höjdskillnaden ligger på omkring 20 meter, något som förstås gör utsikten beundransvärd.

– Vi kommer att sätta ut lite bänkar och bord. Vi har två utkiksplatser, det är en otroligt vacker vy utför.

Hur har det varit att följa den här förvandlingen på så nära håll?

– Det har varit otroligt spännande. Jag ska inte kalla det för en förmån men det är fantastiskt roligt att se hur man kan förändra en sån yta så markant, som vi i projektet tror kommer vara till Klippanbornas gagn.

Officiell invigning av rekreationsområdet är tänkt att hållas i höst, men något datum är ännu inte spikat. Ett industriminne med information om Läderfabriken kommer även upprättas.

Sifferfakta Läderfabriken

1906 – produktionen på Läderfabriken drog igång.

1917 – Läderfabriken eldhärjades, varpå den senare inte bara renoverades utan även byggdes ut till att bli tre gånger så stor.

1988 – Läderfabriken gick i konkurs.

2009 – skorstenen revs.

2010 – rivningen påbörjades.

2016 – saneringen inleddes.

2018 – saneringen avslutas.

130 – antalet anställda på fabriken under 80-talet.

20 000 – antalet kvadratmeter golv som fanns i fabriken när den var som störst.

Publicerad 16 April 2018 11:44

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag