Nu får femåringarna en egen klass

BJUV.

En ökad inflyttning till Bjuvs kommun har medfört ett ökat behov av förskoleplatser. Därför satsar man nu på en renodlad femårsgrupp på nyinvigda Varagårds förskola.

Av
Mikael Öhrn

Traditionell klippning av gulblått band, popcorn ur den egna popcornmaskionen och ett gott humör bjöds det på när Varagårds förskola officiellt invigdes. Bakgrunden till den nya förskolan i det tidigare bibliotekets lokaler på Varagårdsskolan är att kommuninvånarna blir allt fler.

– Eftersom det fanns ett utökat behov av fler platser i förskolan i Bjuvs kommun och eftersom detta behövdes göras inom en inte alltför lång tidsmarginal, tittade man på möjligheten att gynna även utveckling och lärande för barnen, säger Karolin Molén, verksamhetschef för för- och grundskola i Bjuvs kommun.

På så sätt föddes idén att ha en förskola för enbart femåringar.

– Vi tror att vi ska kunna förbereda dem bättre inför förskolestart, genom att vi kan jobba med en grupp med bara femåringar. Då kan man fokusera utifrån barnens behov och i förlängningen ge en bättre grund för att utveckla och lära, säger Ann-Therese Olofsson, förskolechef på Varagårds förskola.

Med placeringen av förskolan på Varagårdsområdet får barnen också en naturlig koppling till Varagårdsskolan, dit 30 av 33 barn som idag går på Varagårds förskola har sökt sig till hösten, och dess faciliteter.

– Vi försöker skola in dem i skolans värld. Eftersom de redan är på plats har de till exempel redan tränat på att äta i skolmatsalen, haft idrott i idrottshallen och så leker de ju ute på skolgården, säger pedagogen Jasmine Ohlsson.

– Så när de flyttar över till förskoleklassen känner de redan pedagoger och personal där, säger Ann-Therese Olofsson.

Upptagningsområdet för Varagårds förskola är de östra delarna av Bjuv, så för den västra sidan av orten finns i dagsläget ingen fokuserad verksamhet för femåringar. Men det är inget som säger att det inte kan bli en vare sig där också, eller i Billesholm eller Ekeby.

– Det har inte fattats några beslut på att ha enbart femårsverksamhet i kommunen, men vi får en väldigt bra möjlighet nu att utvärdera hur det blir för framför allt barnen och deras lärande, säger Karolin Molén och betonar att det är för tidigt att uttala sig om liknande satsningar i andra tätorter i kommunen.

Varagårds förskola drog igång verksamheten den 15 januari, så det är först nästa årskull som kommer att tillbringa hela sitt sista år inför nollan här. Dagens årskull kommer samtliga från förskoleverksamheterna på Vitsippan, Prästkragen, Vallmon och Solrosen.

Publicerad 10 April 2018 11:58

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag