Kommunens konst går under klubban

ÅSTORP. Kommunen köper årligen in konst som lånas ut till förvaltning och smyckar offentliga utrymmen. Nu ska det gallras bland konsten och anordnas auktion.

Av
Martin Wingren

De konstverk som nu ska säljas har inte lånats ut till någon förvaltning på ett tag i takt med att nya konstverk har tillkommit och lånats ut istället. De äldre konstverken har förvarats på biblioteket, det är totalt 52 verk, bland annat textilier, akvarell, grafik och oljemålningar. Kulturassistent Pia Nordqvist tror att de kommer att väcka större intresse bland allmänheten.

– Första gången vi hade konstauktion, 2013, sålde vi allt och fick in 16 000 kronor, säger hon och fortsätter:

– När man ser alla tavlor hängande här tillsammans så lyfter de varandra.

Kommunen köper årligen in 5-6 verk, som sedan används i olika offentliga miljöer.

– Vi försöker placera nya konstverk offentligt så att allmänheten kan se dem. Det skapar en trevlig miljö som annars hade varit steril, man kan må bra av att se konst, säger Pia Nordqvist.

Pengarna från försäljningen går till ett stipenium som årligen delas ut till konstbegåvade elever i årskurs nio och till renovering av äldre konstverk.

Auktionen kommer att hållas lördagen den 21 april från klockan 11. Men mellan den 9 och 20 april går det att beskåda konstverken på Åstorps bibliotek och lägga bud.

Publicerad 05 April 2018 09:43

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag