Sveriges mest besökta matsal ligger i Klippan

KLIPPAN. Framgångar i både mat och miljö. På Åbyskolan ville man göra något nytt och bättre. Succén har spridit sig och många är de som vill komma på besök för att få inspiration. De har till och med blivit för många.

Av
Hannes Tobiasson

Som ny måltidschef i Klippan fick Lill Spenninge ett angenämt problem på sitt bord. Ett team bestående av måltidspersonal på Åbyskolan rönte framgångar i Skolmatsgastro, ett SM i skolmat. Åbyskolan skulle husera en deltävling och den då nyligen tillrädde Lill Spenninge ville lyfta matsalen.

De följande renoveringarna och de senaste drygt två åren har maten och matsalsmiljön på Åbyskolan utvecklats och blivit en förebild.

– Det är nog Sveriges mest besökta skolmatsal, säger Lill Spenninge.

Under dagen har hon och kökschefen Sabina Tucic haft besök från Bjuvs kommun och pratat om hur man arbetar i Klippan för att utveckla och förbättra måltidsmiljön. Nyligen kom Lill Spenninge hem från Kost- och näringsdagarna i Göteborg, en branschdag för de som arbetar med måltider i offentlig sektor. Hon var ditbjuden för att berätta om vad man lyckats med på Åbyskolan.

– Måltidsmiljöer i offentlig sektor är en gråzon och ingen prioriterad fråga. Det har alltid bara blivit på ett sätt. Det bara finns, säger Lill Spenninge.

Måltiden har handlat om bespisning. Fokus har varit logistik, rationellt och flöde. En matsal har varit allt, en samlingsplats och vallokal. Men då tappar man edgen i rummet, det som sticker ut, menar Lill Spenninge.

Teamet som ställde upp i Skolmatsgastro 2016, Mumsligan, vann sedan tävlingen, Sabina Tucic var lagledare och hennes fokus och driv tillsammans med de andra medarbetarna spelar en avgörande roll i de lyckosamma måltiderna på Åbyskolan.

– Vi jobbar som i en restaurang, vi brinner för det vi jobbar med, säger hon.

Till skillnad från bespisningstanken har man snarare ett gästfokus i Åbyskolans matsal. Upplevelsen man ska få av att äta här är att man ska komma tillbaka, enligt Sabina Tucic.

Hon menar att det inte spelar någon roll om de kallas elever eller gäster. Det kanske inte är ett val, det finns ju bara en matsal att gå till för eleverna, men arbetssättet och intentionen gör att upplevelsen blir en helt annan.

Utbudet är under dagen är tre olika rätter och en soppa. Att ta tillvara det som blir över och trolla med knäna är en del av arbetet. Men kostar det inte mer med att ha så många alternativ?

– Nej det kostar inte, det handlar om hur man budgeterar, säger Sabina Tucic och exemplifierar med att man kan köpa färdigskuren fransyska till en gryta, eller så köper man hela köttstycken och skär det själv för halva kostnaden.

– Man måste vara smart.

Visst, det tar längre tid, men det är Sabina Tucic och hennes kollegor beredda att lägga.

I salen har man gjort färgval "som normalt inte ska gå", stora skyltar i taket, många lampor, fotografier och bord och stolar av olika typer och storlek. På brickorna är det bilder av det gamla Klippan. Olika stationer, med köksöar för salladsbuffé, en prova på-ö, brödbuffé gör att man bryter med den traditionella två-spårstanken i matsalen.

Lill Spenninge har till och med fått börja säga nej när det kommer förfrågningar om att besöka Åbyskolans matsal. Det finns helt enkelt inte möjlighet att ta emot alla.

– När det kommer besökare hit är det många som säger "Vad mysigt här är!". Det är nog ganska få matsalar som beskrivs på det viset, säger hon.

Publicerad 28 March 2018 00:00