Perstorp och Åstorp kan ta del av miljardsatsning

Av
Martin Wingren

SÖDERÅSEN. En miljardsatsning på områden som har socioekonomiska utmaningar görs av regeringen. 32 av landets kommuner kan ansöka om bidrag, däribland Åstorp och Perstorp.

För 2018 avsätts 425 miljoner kronor till kommuner med områden med socioekonomiska utmaningar. För 2019 avsätts 1,35 miljarder och därefter 2,2 miljarder årligen 2020–2027. Syftet med satsningen är att bryta segregationen och minska klyftorna i orter som präglas av lågt valdeltagande, hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och låg sysselsättningsgrad. Medlen ska ge orterna möjlighet att genomföra olika insatser, såsom tidiga insatser för barn och unga, satsningar på utbildning, ökad trygghet, ökad sysselsättning och insatser för att stärka demokratin och det civila samhället.

– Det här är en viktig satsning för ett tryggt och hållbart Sverige. Vi förstärker nu regeringens arbete med att bryta segregationen och snabba på etableringen. Investeringar i samhällsbygget går före skattesänkningar, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande.

Publicerad 19 March 2018 00:00