Bråda dagar inför konstrunda

KVIDINGE/NV-SKÅNE.

Tomas Montelius har fullt upp inför 24:e Konstrundan. Efter att projektledaren slutat faller mycket på ordföranden.

Av
Martin Wingren

Tomas Montelius är, förutom att vara ordförande i Nordvästra Skånes konstnärsförening, aktuell med sin egen utställning på Tomarps kungsgård, med svartvita bilder från tiden som pressfotograf på 70-talet. Så det är bråda dagar. Sedan projektledaren för Konstrundan lämnade för andra uppdrag faller många av uppgifterna på ordföranden.

– Det kan man lugnt säga, att det är mycket att göra. Allt från bokning av konstnärer till logistik, beställa glas och mat och få ihop foldern, säger Kvidingebon Tomas Montelius och fortsätter:

– Anna Rosenberg som var projektledare är svår att ersätta, man förstår hur mycket hon gjort. Men jag har hjälp av vår kassör och kanslist Christer Svanberg och så är vi fler i styrelsen.

Nästa år är det 25-årsjubileum för rundan och lagom till dess kommer en bok ges ut. Till den kommer cirka 165 konstnärer att intervjuas och få sin egen sida med bilder. Något som Tomas Montelius och hustrun Ann-Christine Montelius också sätter ihop. I år medverkar 131 konstnärer på rundan. Antalet medverkande varierar från år till år men besökarantalet ligger stadigt högt.

Tomas Montelius är fotograf och konstnär.

Tomas Montelius är fotograf och konstnär. Foto: Martin Wingren

– Vi räknar med ungefär 200 000 besökare. Det kommer folk ända uppifrån Stockholm och Bohuslän, det har till och med varit fransmän och italienare här, säger Tomas Montelius som själv är konstnär och medverkar på rundan.

– Det sätter fart på kommunerna som vinner mycket på det, det är många ute som ska äta och besöker butiker, säger Ann-Christine Montelius.

I år har tre konstnärer tillkommit. Ambitionen är att föryngra, medelåldern är hög enligt ordföranden.

– Medelåldern är 65 plus. Men vi har några konstnärer som är mellan 30 och 45 år, säger han.

Konstrundan inleds långfredagen den 30 mars och varar till och med den 8 april. En samlingsutställning blir det på Landskrona konsthall. Läs mer på konstrundan.se

Publicerad 16 March 2018 00:00