Sakernas internet byggs ut i Klippan och Åstorp

SÖDERÅSEN.

Allt mer kommer att bli uppkopplat. Det så kallade Sakernas internet byggs nu ut i Klippan och Åstorp.

Det handlar om att fler saker ska kunna kommunicera med varandra och kan till exempel användas inom sophämtning eller mätning av luftföroreningar. Nu byggs infrastrukturen ut i Klippan, Åstorp, Ängelholm och Båstad.

– Hittills har internet mest varit till för oss människor, vi bokar resor, spelar spel och ser på tv. Det vi ser framåt handlar om att allt fler saker börjar kommunicera. Allt från pulsmätare till att du vet var din cykel befinner sig. Man kan mäta badtemperatur istället för att någon åker runt och gör mätningar på olika ställen, säger Alexander Jansson som är vice vd på Bjäre Kraft som bygger ut det nya nätet.

När infrastrukturen är på plats med viss täckning under våren och med väsentlig täckning i höst, kan kunder såsom företag, fastighetsvärdar och kommuner ansluta sig.

Infrastrukturen använder den trådlösa tekniken Lora och byggs upp med basstationer till vilka det finns uppkopplade sensorer. En basstation kan samla signaler från 50 000 sensorer. Stationen har en räckvidd på 5 till 15 kilometer och sensorerna har batterier med livslängd på upp till tio år. Bjäre Kraft ser att det kan leda till effektivisering, kostnadsbesparingar och mindre miljöbelastning.

– Saker där man behöver rapportera in värden har nytta av det. Till exempel inom sophämtning, istället för att kärlen töms varannan vecka, några kan ju ha överfulla och några nästan tomma kärl, så kan de tömmas efter behov istället, säger Alexander Jansson.

Publicerad 14 March 2018 14:21

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag