"Nedskräpningen i Örkelljunga är förfärlig"

ÖRKELLJUNGA.

Ökad nerskräpning i centrum fick S-politikern Agneta Lindau Persson att reagera. Hon vill att kommunen ska ta fram en handlingsplan för att få bukt med problemet.

Av
Martin Wingren

Det var efter att ha flyttat till en lägenhet i centrala Örkelljunga som Agneta Linda Persson, ledamot i bland annat kommunstyrelsen, reagerade på vad hon upplever som ökad nedskräpning. Främst anges nedskräpningen vara i skog och mark samt vattendrag och sjöar men även inne i tätorten.

– Nedskräpningen är förfärlig. Det är fullt med glassplitter, fimpar, tuggummin och flaskor. Jag vill att Örkelljunga ska glänsa, både för de som kommer utifrån men så klart även för de som bor här, säger hon.

Agneta Lindau Persson menar att någon måste ta ansvar och att kommunen måste ta tag i nedskräpningen. Därför skrev hon och partikollegan Thomas Bjertner en motion som varit uppe i kommunfullmäktige. I motionen föreslås en kartläggning av nedskräpningen följt av en handlings- och åtgärdsplan.

– Mer skräp skapar mer skräp. Jag har sagt ifrån på byn och jag vill uppmana näringsidkare att ta en titt utanför sina verksamheter och plocka upp skräp utanför sin egen dörr, säger hon.

Bland annat menar hon att det behövs fler papperskorgar men även att ett förebyggande arbete inleds.

– Varför inte ha temadagar i skolan om miljö och skräpplockardagar som de har i andra kommuner, säger Agneta Lindau Persson.

Motionen går nu vidare till samhällsbyggnadsnämnden, som ska komma med förslag på åtgärder för att tas upp i kommunstyrelsen, något som kan ske inom några månader enligt kommunstyrelsens ordförande Carina Zachau (M).

– Vissa saker i motionen är självklara. Vi vet ganska väl hur det ser ut i kommunen. Det är många som passerar vår kommun och slänger skräp, stjälper av en plastpåse eller annat, säger hon.

Carina Zachau menar att det handlar om resurser.

– I dagsläget har vi ingen rondering som hanterar skräpet, det ska ställas mot andra prioriteringar. Ska vi ha två personer på en daglig runda eller två undersköterskor, eller två lärare? Det bästa är om Örkelljungaborna håller i sitt skräp en lite längre stund och slänger det i papperskorgen, det handlar om sunt förnuft. Där kan vi ju fråga oss om vi skulle ha fler papperskorgar, säger Carina Zachau och fortsätter:

– Målsättningen är så klart att vi ska ha så lite nedskräpning som möjligt. I dag har vi nolltolerans mot klotter och vår fastighetsavdelning rycker ut direkt och sanerar. Däremot inte när det gäller klotter på viadukter eller annat som Trafikverket ansvarar för.

Publicerad 09 March 2018 00:00