Perstorps kommunhus kan komma att flyttas till Brukshotellet

PERSTORP. Brukshotellet skulle kunna bli nytt kommunhus. Men först ska en fördjupad studie genomföras.

Av
Martin Wingren

Underhållet av det nuvarande kommunhuset är eftersatt, menar kommunen. Ett tänktbart scenario är att flytta och inhysa kommunhuset i Brukshotellet. Men först ska en studie genomföras, har kommunfullmäktige beslutat.

– För att se över byggnadstekniska förutsättningar och hur man skulle kunna genomföra en flytt, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Nilsson (S).

Att göra om till hotellet till permanent-boende är inte möjligt med gällande regelverk. Om det inte skulle bli kommunhus återstår att hyra ut till exempelvis hotellverksamhet eller sälja huset till en privat aktör, något som kommunfullmäktige också öppnat för. Men först ska det alltså utredas huruvida Brukshotellet skulle kunna bli nytt kommunhus eller ej, en utredning som ska vara klar och presenteras i kommunfullmäktige i maj i år.

– Då vill vi ha olika förslag att ta ställning till. Om det skulle bli ett ja är det en lång resa med att bygga om huset, säger Ronny Nilsson.

En tidigare mindre studie har gjorts och pekar mot att Brukshotellet skulle kunna bli nytt kommunhus men en fördjupad studie behövs, menar kommunstyrelsens ordförande.

– Det är ett stort projekt på tiotals miljoner kronor så en fördjupad studie behövs. Vi behöver även involvera de anställda i processen, säger Ronny Nilsson.

Att sitta kvar i det nuvarande kommunhuset är inte aktuellt om inte omfattande åtgärder görs för att verksamheten ska kunna fungera i den nuvarande byggnaden, menar kommunstyrelsens ordförande.

– Underhållet är eftersatt. Det läcker in i taket, det är dålig isolering och problem med uppvärmningen. I morse var det tolv grader på mitt kontor, säger Ronny Nilsson.

Publicerad 05 March 2018 15:05

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag