Fiber ska nå fler i Klippan

KLIPPAN.

Ett första spadtag för att bygga ut fiber på landsbygden i Klippan har tagits. Något som varit efterlängtat i flera år, enligt boende i de aktuella områdena.

Av
Martin Wingren

År 2015 drog första fasen igång, med fiberutbyggnad till tätorterna i Klippans kommun. Nu har startskottet för första etappen i andra fasen kommit igång, då det är landsbygdens tur. Forsby, Krika, Bonnarp, Riseberga och Färingtofta ingår i första etappen.

– Vi kommer att nå 80 procent av kommunens invånare. Med etapp två når vi 90 procent. Resten av procenten får vi försöka lösa på något sätt. Det här är ett bevis på att vi inte bara satsar på tätorterna, sade kommunstyrelsens ordförande Kerstin Persson (S) innan hon tog första spadtaget i Forsby tillsammans med vice koncernchefen på Bjärekraft Alexander Jansson.

Att landsbygden får fiber är viktigt, menar Kerstin Persson.

– Det gör att man kan leva och bo på landsbygden och att ungdomar som vill ha internet kan bo kvar, säger kommunstyrelsens ordförande.

Alexander Jansson menar att bredband är lika viktigt som annan infrastruktur, såsom el, väg och vatten.

– Det gör det möjligt att studera eller driva företag på landsbygden. Internetuppkoppling är en förutsättning för en levande landsbygd, säger han.

Hastigheterna går i dagsläget upp till 1 gigabit per sekund. I första etappen kommer hushållen att nås av fiber med start i höst fram till och med första kvartalet 2019. Därefter väntar etapp två men där finns ingen tidsplan i nuläget.

Några som väntat länge på att få snabbare bredband och som var på plats vid första spadtaget är Ulf Bengtsson och sonen Jonas Bengtsson, som bor i Gråmanstorp respektive Färingstofta. Den sistnämnde presenterade idén för sitt bylag redan 2012 och därefter startades en förening för att förverkliga bredbandsanslutning.

– Det är väldigt skönt att vi får den här lösningen, att vi är med i den tekniska utvecklingen och att även landsbygden kan leva, säger Ulf och Jonas Bengtsson.

Fiberanslutningen är klassat som ett EU-projekt som främjar levande landsbygd med stöd från Länsstyrelsen och Post- och telestyrelsen. Totalt beräknas projektet kosta 57 miljoner kronor.

Ulf Bengtsson med sonen Jonas Bengtsson har väntat länge på att få fiber.

Ulf Bengtsson med sonen Jonas Bengtsson har väntat länge på att få fiber. Foto: Martin Wingren

Publicerad 02 March 2018 11:20

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag