Stor ökning av rut-köp

SÖDERÅSEN.

Svenskarna köper allt mer rut-tjänster. Även i Söderåsen-kommunerna har det varit en stor uppgång av rut-köp.

Av
Martin Wingren

Bjuvs kommun tillhör de kommun där ökningen varit allra störst. År 2017 köpte 8,1 procent av invånarna i Bjuvs kommun rut-tjänster och gjorde avdrag på sammanlagt 4,4 miljoner kronor, jämfört med 6,1 procent och 3,2 miljoner kronor året innan, rapporterar Newsworthy.

Rut-avdraget täcker in hushållsnära tjänster där städning är den största enskilda kategorin. Avdraget innebär att man slipper beskattning på 50 procent av arbetskostnaden. Det betyder att man grovt taget kan säga att rut-tjänsterna omsatte omkring 6,4 miljoner kronor i Bjuvs kommun förra året.

Även i Örkelljunga ökade köpen av rut-tjänsten kraftigt. År 2017 köpte 7,8 procent av invånarna1 i Örkelljunga kommun rut-tjänster och gjorde avdrag på sammanlagt 2,3 miljoner kronor, jämfört med 5,9 procent och 1,7 miljoner kronor året innan. Motsvarande siffror i Åstorp är för 2017 År 7,5 procent av invånarna och avdrag på sammanlagt 4,2 miljoner kronor.

I Klippan köpte 8,3 procent av invånarna rut-tjänster och gjorde avdrag på sammanlagt 6,1 miljoner kronor.

Perstorps kommun såg också en ökning, men hade lägst andel rut-köpare i Skåne län. Förra året köpte 6,7 procent av invånarna i kommunen rut-tjänster och gjorde avdrag på sammanlagt 2 miljoner kronor.

– Uppgången drivs framför allt av att flera typer av tjänster omfattas av rut-avdraget. Men vi ser också att acceptensen ökar. En trend är att antalet äldre som köper hushållsnära tjänster ökar. Det handlar inte bara om unga som behöver få livspusslet att gå ihop, säger Alexandra Jansson som är verksamhetsutvecklare för rut- och rot-tjänster på Skatteverket till Newsworthy.

År 2016 utökades rut-avdraget med vissa tjänster inom flytt, it och trädgård och sedan 2017 omfattas även reparation och underhåll av vitvaror i hemmet.

Svenskarna gjorde under 2017 rut-avdrag till ett värde av sammanlagt 4,6 miljarder kronor. Det är en ökning med 25 procent jämfört med året innan.

Publicerad 28 February 2018 07:38

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag