Dags för träffar om DNA-märkning

Av
Martin Wingren

BJUV. Det har blivit dags för de träffar om DNA-märkning, som Lokaltidningen tidigare skrivit om. Dessa blir i Bjuv, Billesholm och Ekeby den 20-22 mars. Bakgrunden är att boende i Bjuvs kommun under 2017 varit utsatta för en del bostadsinbrott och årets trygghetsmätning visar att många kommuninvånare är oroliga för att även de ska utsättas. Polisen, Bjuvs kommun och Swedbank genomför därför ett gemensamt initiativ för att minska bostadsinbrotten. Syftet är att genom DNA-märkning och ökat stöldskydd minska inbrotten. Under våren anordnas sex informationsmöten, två i varje kommundel. På plats finns representanter från Bjuvs kommun, polisen och banken samt det företag som är leverantör av DNA-märkningspaket.

Träffarna äger rum i Bjuv, Varagårdsskolans aula, Södra Storgatan 21 tisdagen den 20 mars klockan 16-17.30 och 18-19.30. Ekeby: Flamman Ekeby Folketshus, Allégatan 6, onsdag den 21 mars klockan 16-17.30 och 18-19.30. Billesholm: Skeneholmssalen, Storgatan 24, torsdag den 22 mars klockan 17-18.30 och 19-20. Ingen föranmälan krävs.

DNA-märkning innebär att man märker sina föremål med ett osynligt nagellack som bara syns vid belysning med speciella UV-lampor som samtliga polisområden har idag. Varje DNA-set har en individuell kod som bara syns vid UV-ljus belysning. Koden är registrerad och gör att polisen lätt kan identifiera stulet gods. Detta gör också att märkt gods blir mindre intressant på hälerimarknaden. Staffanstorps kommun var den första kommunen i Skåne som genomförde ett DNA-märkningsprojekt för att minska antalet bostadsinbrott.

Publicerad 27 February 2018 11:16

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag