Stor ökning av bränder

ÖRKELLJUNGA.

Bränderna i flerbostadshus i Räddningstjänsten Skåne Nordvästs område har ökat med 50 procent, under 2017.

Av
Martin Wingren

I området ingår Ängelholm, Helsingborg och Örkelljunga och förbundsdirektör Christer Ängehov menar att mer måste göras för att bränder ska förebyggas. Räddningstjänsten ryckte ut till 97 bränder under 2017, jämfört med 62 utryckningar under 2016.

– Det har ökat generellt i hela området. I Ängelholm har det minskat något, men i Helsingborg och Örkelljunga har det ökat, säger Christer Ängehov.

Räddningstjänsten vet inte vad ökningen beror på i dagsläget.

– Vi vet inte, vi kan inte göra några analyser nu men kommer att återkomma. Det är märkligt att de ökar med tanke på de förebyggande insatser vi gjort, säger förbundsdirektören.

Under 2017 omkom dessutom fyra personer, något som är ovanligt.

– Det är tre fler än vad det brukar vara, vi räknar iskallt med att en person omkommer varje år, säger Christer Ängehov.

För att förebygga bränder kommer räddningstjänsten under 2018 fortsätta med så kallade händelsebaserade hembesök, något man hade som pilotprojekt 2016. Då besöker brandmän en tid efter en brand ett aktuellt område för att prata om brandsäkerhet.

– När det har varit nationella händelser så är folk mer mottagliga för information, säger Christer Ängehov.

Dessutom satsar räddningstjänsten på individanpassade besök i Örkelljunga.

– Det handlar om att se till så att det finns spisvakt, brandvarnare, brandsläckare och när det är äldre trygghetslarm kopplat till brandlarm, säger Christer Ängehov.

Publicerad 23 February 2018 08:24

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag