Här ska Entré Söderåsen växa fram

ÅSTORP. Kring Makadammen i Åstorp är ett nytt rekreationsområde på väg att utvecklas. Som ska sätta Söderåsen på kartan och locka fler turister.

Av
Martin Wingren

I september var förstudien kring rekreationsområdet vid Makadammen, kallat Entré Söderåsen, klar. Föreningar, invånare och företag var med i processen och kom med förslag. Nu ska kommunen gå igenom allt och börja klura på vad som kan bli verklighet eller ej. Redan har man påbörjat arbetet med att iordningsställa parkeringen vid Tingvalla, som ett led i att utveckla rekreationsområdet.

– Förstudien var en start på vad vi kan åstadkomma. Tillsammans med Bjuv, Svalöv, Klippan och Åstorp har vi ett gemensamt arbete för att utveckla Söderåsen som destination och vill varumärkeshöja Söderåsen, säger Susann Cardell som är näringslivsutvecklare i Åstorps kommun och den som håller i projektet.

Till Makadammen är det tänkt att både invånare i Åstorp och långväga besökare ska kunna komma på besök.

– Tanken är att tydliggöra området. Att besökare även ska hitta hit och inte bara till Skäralid och nationalparken, att Söderåsen även fortsätter här, säger näringslivsutvecklaren och fortsätter:

– Och avlasta Söderåsens nationalpark som udner sommaren har en hög belastning av besökare.

Satsningen tror hon även kommer att kunna gynna turist- och besöksnäringen i området positivt, exempelvis guideverksamhet och boenden.

Under arbetet med förstudien framkom olika förslag från olika intressenter. Exempelvis finns önskemål om en parkouranläggning, satsningar på cykling, beachvolley, fotboll och handboll.

– Konstprojektet Landart, som kombinerar natur och konst, skulle kunna vara en bra start på projektet, säger Susann Cardell.

Arbetet smyger igång under 2018 men det är inte klart när olika saker kan vara på plats.

– Det är en ambition att kanske kunna i alla fall påbörja något under 2018 men det är en process de närmaste åren innan det kan vara klart.

Även skolungdomar har varit med och fått tycka till. De har bland annat velat ha utomhushögtalare, linbana och hinderbana.

– Området ska vara tillgängligt för alla och vi ska hitta en bredd men vi kan inte göra allt, vi får ha en prioritetsordning. Något som vi pratar om är ett slags ute-naturum med uppgifter om växter och djur. Och vindskydd för övernattning, säger Susann Cardell.

Publicerad 23 February 2018 16:13

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag