Hon får eldsjälspris från opera

ÖRKELLJUNGA. Christina Friström har fört operan till Örkelljunga – och Örkelljungaborna till operan. För detta har hon blivit utsedd till Årets eldsjäl.

Av
Martin Wingren

Christina Friström är engagerad i Örkelljunga teaterförening och har blivit utsedd till Årets eldsjäl, av Malmö opera. Operan uppmärksammas förening "som varit med sedan starten och inte låtit avsaknaden av lokal hindra dem från att få Örkelljungaborna att få del av opera genom otal bussresor som gjorts till Malmö Opera. Nu när de har en ny scen, Forum Örkelljunga, tar de emot våra turnéföreställningar och fortsätter med sina resor.", heter det i motiveringen.

– Det är inte bara jag som fått det utan hela styrelsen, vi arbetar alla med det. Det var kanon att vi fått detta pris, vi har verkligen jobbat för det, säger Christina Friström.

Att Örkelljunga fått Forum och en scen för olika föreställningar har betytt mycket för orten, menar Christina Friström.

– Vi har kunnat ta hit föreställningar, vi hade 18 föreställningar under förra året. Blandade föreställningar för att se vad Örkelljungaborna tycker om. Innan det hade vi bara aulor och idrottshallar att spela i, säger hon och fortsätter:

– Forum har också betytt att föreningar har någonstans att träffas.

Teaterföreningen både tar föreställningar till Örkelljunga och arrangerar bussresor till Malmö opera.

– Då brukar vi ha champagne och glitter, det ska vara lite fest också. Det brukar vara 40-50 personer som åker med, säger Christina Friström.

Under året blir det cirka 15 evenemang, allt från föredrag till teater. Den 24 mars sätts Kärlekssagan – en föreställning kring Strindbergs brev till Harriet Bosse upp på Forum. Den 14 april går nästa tur till Malmö opera, för föreställningen Pippin.

Publicerad 13 February 2018 11:13

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag