Brottsutredaren som skriver deckarböcker

Åstorpsbördiga Ida Axelsson aktuell med ny bok

ÅSTORP.

Ida Axelsson, författare bördig från Åstorp, är aktuell med sin andra bok. Hon kommer till sin hemort för ett boksamtal.

Av
Martin Wingren

Ida Axelsson har arbetat som flygvärdinna och pluggat reklam i Singaport. Efter att ha gått en skrivarkurs gjorde sin bokdebut år 2013, med Svart skugga om Linn Wide, kriminalinspektör vid Helsingborgspolisen.

Sedan dess har Ida Axelsson hunnit byta karriär och har arbetat på polisens regionledningscentral där hon tagit 112-samtal och haft operativ kontakt med patrullbilarna. Sedan några veckor tillbaka är hon på ett nytt jobb som civil brottsutredare i Stockholm, där hon numera är bosatt.

– Jag ville bli polis när jag var yngre men andra saker kom emellan. Sedan såg jag att polisen började anställa civila brottsutredare, jag stimuleras av att få tänka, analysera och träffa människor, säger Ida Axelsson.

Hon är uppväxt i Åstorp och hennes böcker utspelar sig i Helsingborg, där hon gick gymnasiet. Polischefen i hennes böcker kommer däremot från Åstorp.

"Ville bli polis när jag var yngre"

– Jag använder mig av ställen som finns och Helsingborg var ett självklart val. Det är en liten stad men känns ändå stor och det finns fina miljöbeskrivningar som jag vill ha med, så att folk även blir nyfikna på staden, säger författaren.

Erfarenheterna från att arbeta inom polisen har hon nytta av även i sitt skrivande.

– Jag hoppas att jag får nya uppslag av att jobba som brottsutredare. Att snappa upp de viktiga fackorden för att kunna spetsa till historierna och få dem ännu mer verklighetsförankrade, säger Ida Axelsson.

I samband med utgivningen av uppföljaren, Dolda spår, kommer Ida Axelsson till Åstorp för ett boksamtal med Vesna Maldaner. Evenemanget äger rum den 27 februari klockan 18, fri entré.

Publicerad 01 February 2018 08:28