De vill se samlad aktion för ökad trygghet i Bjuv

BJUV.

De känner en ökande allmän oro, inte minst för inbrott. Nu hoppas Bjuvsborna Kenneth och Birgitta Svensson att kommunen, polis och invånare kan göra gemensam sak för att öka tryggheten. Något som nu är på gång, enligt kommunstyrelsens ordförande.

Av
Martin Wingren

Vi träffas i parets villa i Bjuv. Vid köksbordet har Kenneth och Birgitta Svensson diskuterat mycket men nu vill de att diskussionen om ökad trygghet i Bjuv tas upp på en högre nivå.

– Vi vill inte bara sitta här hemma vid köksbordet och knyta näven i fickan, någon måste prata om det, säger Kenneth Svensson.

De flyttade in i villan i mitten av 70-talet och har sett området och samhället förändras med tiden. De känner en allmän oro men framför allt för inbrott.

– Flera grannar har råkat ut för inbrott. Om vi skulle bli drabbade så skulle jag aldrig kunna känna mig trygg igen, säger Birgitta Svensson.

Hon tar särskilt upp det samarbete som sker mellan polis, kommun, Swedbank och Stiftelsen Gripen i bland annat Åstorp och Klippan kring så kallad DNA-märkning, där tillhörigheter märks med DNA för att det ska kunna gå att spåra lättare. Skyltar på huset om detta minskar inbrottsbenägenheten, något som Lokaltidningen Söderåsen tidigare skrivit om när det gäller Åstorp och Klippan.

– Det skulle vi ha även här i Bjuv. Vi ska kunna sätta upp sådana skyltar vid infarten att vi är en DNA-märkt kommun, så att det signalerar "stick" till tjuvarna. Vi borde ha en gemensam aktion med invånare, bank, polis och kommun. Ökad säkerhet ger ökad trygghet, säger Birgitta Svensson.

Paret nämner Staffanstorp, där inbrotten sjönk med mer än en tredjedel sedan man införde DNA-märkning.

– Vi kan skaffa ett DNA-paket själva men vi måste vara fler och det är fler som skaffar det om det är subventionerat. Om vart och vartannat hus har det så sprider det sig i kriminella kretsar och då blir det inte lika attraktivt för tjuvar att göra inbrott i denna kommun, säger Birgitta Svensson som även hoppas att det blir bättre belysning i området.

– Här i gatan bor många äldre som känner sig otrygga. En familj flyttade härifrån för att de inte kände sig trygga här, fortsätter hon.

Publicerad 23 January 2018 00:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag