Busschaufför ingrep vid slagsmål – prisas av polisen

"Jag kunde inte bara titta bort"

BJUV/HELSINGBORG.

Busschauffören Lulzim Hamiti tvekade inte att gå emellan när han från sin buss såg ett stort slagsmål. För detta har han fått en utmärkelse från polisen.

Av
Martin Wingren

Det var på kvällen den 20 november förra året som Lulzim Hamiti passerade Västergatan i Billesholm med sin buss. Han såg ett pågående knivslagsmål med ett tiotal personer inblandade. Han stannade bussen och gick rakt in i slagsmålet för att dela på dem och dra ut och hjälpa den man som var som mest skadad.

– Jag tvekade aldrig, jag kunde inte bara titta bort. Det hade slutat illa om jag inte hade gjort något, säger Lulzim Hamiti.

Han hjälpte de som var skadade med första hjälpen och förband och fick ta in dem i bussen och stänga dörren i väntan på ambulans och polis.

– När förbanden var slut så fick jag improvisera och ta av mig skjortan och använda den, säger busschauffören.

För sitt ingripande fick Lulzim Hamiti, som är från Helsingborg, ta emot en plakett från polisen i lokalpolisområde Klippan.

– Det är klart att det finns risker men man är en medmänniska. Det här priset är inte bara till mig utan alla busschaufförer, du är där för att hjälpa till, säger Lulzim Hamiti.

– Ofta stannar folk bara till för att filma med sina mobiler. Men Lulzim visade det bästa av medmänsklighet och hjälpte till på platsen. Inte bara det; eftersom han började vårda folk på plats avbröts också själva misshandeln, säger lokalpolischefen Anders Isgren i ett inlägg på polisens facebooksida.

Bakgrunden till händelsen är enligt polisen inte helt klarlagt och det saknas fortfarande några pusselbitar i utredningen för att åtal ska kunna väckas.

Publicerad 22 January 2018 08:44

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag