Skolresultatet i Bjuv har förbättrats på fem år

BJUV. Kommunens placering i skolranking har förbättrats stort de senaste åren.

Av
Martin Wingren

För fem år sedan låg Bjuv på plats 264 av 290 i SKL:s Öppna jämförelser. Sedan dess har resultaten förbättrats och i år hamnar kommunen på plats 67.

– Nu är vi verkligen etablerade som en stark skolkommun. Vi har sedan några år en medveten strategi för att arbeta utifrån alla elevers styrkor och intressen, att motivera dem till idogt arbete och höga betyg. Samtidigt tar vi skolans kompensatoriska uppdrag på allvar och utreder och sätter in stöd när det behövs. Detta har gett stabila resultat som vi nu bygger vidare på, säger Carina Leffler, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Rankningen görs utifrån olika indikatorer och resultat i årskurs tre, sex och nio. 2012 låg Bjuvs kommun på plats 264 i SKL:s Öppna jämförelser, 2013 på plats 202, 2014 på plats 62, 2015 på plats 40 och 2016 på plats 73. I år hamnar kommun alltså på plats 67.

Bjuvs kommun har under året påbörjat arbetet med projektet Girfec som hämtats från Skottland (Getting it right for every child), något som Lokaltidningen tidigare skrivit om. Projektet går ut på att minska på byråkratin och att personal inom olika verksamheter ska finnas organiserade inom ett och samma program. Det kan i praktiken till exempel innebära att ett barn får en och samma kontaktperson, istället för flera från olika verksamheter.

– Det är många insatser kring en person. Det kan vara allt från vårdpersonal till polis och lärare som är inblandade. Men en lärare ser en elev och en läkare ser en patient. I Skottland finns det en person som ser helheten och samordnar alla insatser, sade Carina Leffler i en tidigare intervju med Lokaltidningen om Girfec.

Publicerad 12 December 2017 10:29

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag