Klättervägg och upprustning av skolgårdar

Några av satsningarna i budgeten för Örkelljunga

ÖRKELLJUNGA.

Skolgårdar ska rustas upp, en bouldervägg ska byggas och äldreomsorgen får ökat anslag. Detta är några av satsningarna som kommunfullmäktige beslutat om i 2018 års budget.

Av
Diana Larsson

– Utemiljön på Bokelundaskolan och Mårdenskolan ska rustas upp med aktiviteter och redskap. Vi har precis gjort vid skolgården på Beringskolan och vill fortsätta på andra skolor. Nu ska vi söka statliga medel för upprustningen. Kommunen avsätter 400 000 kronor per skola. Sedan är det upp till verksamheten att ta fram vad pengarna ska användas till, säger Carina Zachau (M), kommunalråd.

I Åsljunga avsätts 360 000 kronor till en bouldervägg – ett sätt att uppmuntra till spontanidrott. Bouldervägg är en sorts klättervägg som tillsammans med skateparken i Örkelljunga och parkourparken i Skånes Fagerhult ska få folk att röra sig mellan byarna.

Äldreomsorgen får ett extra tillskott på tre miljoner kronor. Vad pengarna ska användas till är upp till förvaltning och nämnd att bestämma.

– En ögonblicksbild är att vi som landsbygdskommun med allt fler äldre som väljer att bo kvar hemma fått ett ökat tryck på hemtjänsten. Samtidigt som det finns en del tomma rum på äldreboendena.

Redan i höstas lades två miljoner extra för att förstärka elevhälsan i grundskolan. Denna satsning har slagit väl ut och går nu över på helårsbasis. Två miljoner budgeteras för att gymnasieskolan ska få förutsättningar att utvecklas.

I 2018 års budget finns inga besparingar enligt Carina Zachau.

– Under mina elva år som kommunstyrelsens ordförande har alla alltid fått ökat anslag i budgeten.

Under nästa år hoppas Carina Zachau att Engen-området visualiseras genom att allmänheten och kommunen börjar diskutera hur man tänker sig området i framtiden.

Publicerad 07 December 2017 10:25

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag