Plasten firar 100 år

Upptäckten gjordes i Perstorp

 PERSTORP. Plast är ett av världens mest använda material. Ett material som av många anses vara nödvändigt trots den heta debatten kring dess miljöpåverkan. I år är det exakt 100 år sedan första plasten i Skandinavien tillverkades och det i Perstorp. För att belysa jubileet anordnas ett heldagsseminarium på Persgården den 6 december.

- Vi belyser historiken, den spännande utvecklingen, framtidsvisionerna samt miljöaspekterna säger Olle Hedenström, som sitter i styrelsen på Plastens Hus.

Seminariet börjar klockan 10 med historiken om hur indiern Jnanendera Das Gupta uppfann den första svenska plasten 1917. Detta följs av ”Plasten i ett visionärt perspektiv”.

- En professor från Chalmers samt Linda Zellner från Perstorp AB berättar bland annat om möjligheter med nedbrytbara bioplaster, säger Olle Hedenström. Mats Olofsson, även han styrelsemedlem, berättar att flera Intressanta produkter ska presenteras under dagen.

Efter lunch riktas fokus på ”Plasten i dagens miljödebatt”, därefter är det ”Plasten som formgivning och designmaterial”. Dagen avslutas med att Plastens hus utställning om plastens historia håller öppet.

Tillsammans vill Plastens Hus i samarbete med Perstorps AB, kommunen och branschorganisationen IKEM belysa plastens plats i samhället, samt den lokala historiken.

- Det är inte många som vet att Perstorp AB också hade karpodling i sin verksamhet när företaget startades 1881 för att senare utvecklas till en ren kemiindustri, säger Mats Olofsson.

De mest kända produkterna för den breda allmänheten genom åren är Perstorps-plattan och ättikan. Från att ha varit en industrianläggning helt  avsedd för Perstorp AB:s fabriker har industriområdet i Perstorp sedan en renodling av verksamheten skedde kring millenniumskiftet blivit en industripark med flera olika företag representerade.

Seminariedagens program är skapat för att attrahera en stor publik. För den intresserade sker anmälan på Plastens Hus hemsida senast fredag den 1 december

I samband med jubileet har 100 elever på Centralskolan involverats i att göra ett konstverk av plast.

Av capa-plast gör eleverna små figurer som ska monteras på en Perstorps-platta. Konstverket kommer att hängas upp på Plastens Hus utställning.

- Involverar vi inte de unga så dör vår förening ut, avslutar Olle Hedenström. 

Publicerad 23 November 2017 07:00