Örkelljungas näringsliv allt starkare

ÖRKELLJUNGA. ”Strålande, över all förväntan och helt underbart!”

Örkelljunga Träffas gick från titel på en annorlunda mässa till att bli verklighet. Matilda Molina, projektledare för Affärsresan, är glad när hon tänker på vilken succé mässan den 11 november på Forum mynnade ut i.

- Uppskattningsvis besöktes mässan av 1 500 personer under fyra timmar. Det var helt fantastiskt och alla var euforiska. Jag är så tacksam för alla som ställde upp och kom.

Det bubblar lite varstans i Örkelljungas näringsliv och kommunens näringslivschef Krister Persson är även han tagen av mässans succé.

- Framgången var mer än våra vildaste fantasier kunde förutse. Även efterfesten blev lyckad med underhållning, mat och dans.

Örkelljunga Träffas är en del av Affärsresan som är ett Leaderprojekt i samarbete mellan kommunen och företagarföreningen Örkelljunga Näringsliv.

Ett av mässans huvudsyfte var att skapa en mötesplats för alla i kommunen. Företag, föreningar, kommunens verksamheter samt skolor fanns på plats för att möta allmänheten.

Mässan har mynnat ut i flera upptäckter där näringsliv och medborgare fick en ”Aha”-upplevelse när de upptäckte vad som finns inom kommungränsen.

- Tanken var att fler skulle upptäcka och lära känna varandra bättre. Nya samarbeten stärker bygden, säger Krister Persson.

Att det går bra för näringslivet i Örkelljunga märks på flera sätt. I förra veckan blev det officiellt att Örkelljunga prisas som den kommun i Skåne med bäst tillväxtindex bland aktiebolag. De aktiebolag i kommunen som ökat sin omsättning, nyanställt eller gått med vinst har bidragit till Örkelljungas placering.

- Det är ett bra bevis på att det händer saker här. I listan på de 26 etablerade företagen som utmärker sig nämns bland annat Skånefågel, Örkelljunga Lantmannaaffär, Joma Reklam, Eden Wood och D Andersson Transport.

Krister Persson tillägger att när han klev i rollen som näringslivschef 2015 så startades 33 företag, förra året startades ett 50-tal och efter årets sommar är siffran redan uppe i 52.

- Det är kul för det bubblar lite här och var. Näringslivsföreningen möter trenden med inspirationsträffar och mentorskap och vi på kommunen går i veckan sista steget i utbildningsprojektet ”Förenklat”. Här får jag och mina kollegor kunskap i hur vi på ett modernt sätt möter företagarna med rätt attityd och att vi förstår vikten av bra kommunikation.

Publicerad 22 November 2017 07:00