Julstök pågår i framtidsbransch

KLIPPAN. Förberedelserna inför jul är i full gång på bageri- och kockprogrammen på Vuxenutbildningen i Klippan. En utbildning till en bransch där behovet av arbetskraft är stora, enligt lärarna som hoppas på fler sökande till utbildningarna.

Det sjuder av aktivitet i köket på skolan. Några av eleverna förbeder pepparkaksdeg medan några sätter in plåtar med blivande Budapestbakelser i ugnen.

Förberedelserna inför deras eget julbord och medverkan på julmarknaden på Fredriksdalsmuseet i Helsingborg (som pågår 8-12 december) är i full gång. Något som är ett tillfälle för att omsätta kunskap i praktiken, menar läraren Carina Åkesson.

– Det är bra att träna fingrarna för att bli en duktig konditor, säger hon.

Skolan har ?varit med förr och varje år är det olika teman på julmarknaden. I år är temat Stjärnfall och en konstnär formger utställningen och sedan är det upp till bagerieleverna att förverkliga konstnärens vision. Eleverna kommer även att vara på plats under julmarknaden i?Herrgården på Fredriksdal och ha verkstad med barnen. Ett tillfälle att öva på kreativiteten.

– Det är kul att få vara med bakom kulisserna på julmarknaden. Och barnen kan komma med vilka önskningar som helst, fantasin får flöda, säger Nellie Ejsing Bremmers som är en av eleverna.

Inne på kock-avdelningen pågår förberedelser  inför julbordet som kockeleverna arrangerar. Ina Edmark filéar lax. Hon driver sedan tidigare Café Slör i Skälderviken utanför Ängelholm men kände att hon ville bygga på sina kunskaper för att kunna satsa ytterligare på sin verksamhet.

– Det är bra att utbildningen bara är ett år, då är jag klar lagom till när vi öppnat i maj, säger Ina Edmark som nyss avslutat en tre veckor lång praktik på Ljungbyheds golfklubbs restaurang.

Även för den? som inte har en egen verksamhet att gå tillbaka till väntar full sysselsättning för de flesta, menar läraren Carina Åkesson. Hon får medhåll av sin kollega Katarina Lindström som berättar att hon får samtal från krögare som letar ny personal bland eleverna.

– Det är ett skriande behov inom branschen och det finns mycket jobb. Men det är generellt för dåliga arbetstider och för dåligt betalt, säger hon som en tänkbar förklaring till varför det ändå är färre som söker sig till utbildningarna.

– Och så måste man som bagare vara beredd på att gå upp tidigt. Men det finns olika sätt att ta sig vidare, olika vidareutbildningar på yrkeshögskola till exempel, säger Carina Åkesson.

Ina och Johan Persson filéar lax till julbordet. Till vänster juldekorationer i marsipan. ?Foto:?Martin Wingren

Ina och Johan Persson filéar lax till julbordet. Till vänster juldekorationer i marsipan. ?Foto:?Martin Wingren

Juldekoration i marsipan. Foto: Martin Wingren

Juldekoration i marsipan. Foto: Martin Wingren

Publicerad 13 November 2017 10:46