Clara, 19, tog makten över sin kropp

Nu vill hon hjälpa andra med ätstörningar: "Vi strävar efter något orealistiskt"

Av
PER OHLSSON

ÅSTORP. Det började i sexårsåldern – möjligen ännu tidigare. Clara Nilsson relaterar sina ätstörningar till barndomen. Det skulle bli mycket värre, innan det blev bättre.

Självsvält, lögner och akut psykvård. Det är svårt att förstå vilken kamp hon gått igenom, Clara Nilsson, 19.
– Hemma sa jag att jag ätit ordentligt i skolan och inte var så hungrig, och i skolan sa jag att jag ätit hemma.
Nu har hon bara någon månad kvar på barn- och fritidsprogrammet på Åbyskolan i Klippan. Sedan väntar vuxenlivet för en tjej som sett alldeles för mycket av skolsköterskans mottagning och barn- och ungdomspsykiatrins akutavdelningar.
– Jag vet inte hur många gånger jag blev hämtad på lektionen för att vägas, mätas och prata om näringsbrist. ”Kan vi få låna Clara en stund?”, kom de in på lektionen och sa. Det är klart att alla kompisar var inte jättesnälla och jag blev kallad pinnstol och annat.

Föräldrarna rekommenderades att ge henne precis vad hon ville ha, för att hon skulle äta något.
– Jag var ofta ledsen och träffade flera kuratorer men det fungerade ändå hyggligt till sjunde, åttonde klass. Då blev jag ännu mer matfixerad och i högstadiet skaffade jag en mobilapp som räknade kalorier. Det gick så långt att jag blev avstängd från tjänsten.
Clara säger att anorexi är ett större problem än vi kan ana.
– Det är viktigt att inte tabubelägga ämnet. Jag kan bara prata om mina egna erfarenheter och inspirera andra att kämpa sig ur sjukdomen eller helst av allt att hålla sig ifrån den. Normen i många tjejers liv passade inte mig – att ha dyra kläder, många vänner, leva upp till killars krav, träna, vara en partypingla och samtidigt prestera i skolan. Vi strävar efter något orealistiskt och inget blir perfekt nog.

Kulmen nåddes julen 2014, då Clara börjat på gymnasiet i Klippan.
– Mitt liv blev en mardröm. Ena veckan fungerade jag, nästa brakade jag rakt in i väggen utan att veta vilken dag det var, vem jag själv var eller vad jag gjorde där och då. Jag hade sinnesnärvaro att ringa 112 och jag hamnade på akutpsyk i Malmö.
Så småningom landade hon i den så kallade mellanvården.
– Det var när jag kom i kontakt med ätstörningsteamet för två år sedan som jag förstod hur illa det var – att jag var sjuk på riktigt.

Hon insåg att risken för benskörhet var markant, att hon skulle få svårigheter att bli gravid och att hon ytterst naggade livet i kanten.
– Jag har ändå haft tur med familj och fantastiska syskon som stöttat. Jag minns hur min lillebror satt och matade mig med äppelklyftor när jag låg hemma i soffan och inte orkade annat. Nu funderar jag på att utbilda mig till sjuksköterska inom psykiatrin. Jag ser varningssignalerna och kan hjälpa andra på ett äkta sätt och jag har ju själv tagit mig ur depressionerna.
– När jag startade kampanjen ”Min kropp äger” på Facebook 2015 insåg jag hur stort behovet är. Engagemanget och att se andra lägga ut bilder hjälpte mig i mitt tillfrisknande. Att inte skämmas och våga berätta är det viktigaste, säger Clara Nilsson.

"Min kropp äger" heter Facebookgruppen som Clara startat, och som stöttar ungdomar i riskzonen. Dessutom är hon flitig på Instagram. “Jag kan bara prata om mina egna erfarenheter och inspirera andra att kämpa sig ur sjukdomen eller allra helst att hålla sig ifrån den.”

En bild av en mardröm som alltför många tvingas uppleva. “Normen som finns i många 16-åriga tjejers liv passade inte mig”, säger Clara Nilsson från Åstorp.

En bild av en mardröm som alltför många tvingas uppleva. “Normen som finns i många 16-åriga tjejers liv passade inte mig”, säger Clara Nilsson från Åstorp.

Publicerad 19 April 2017 05:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag