Kommunen nöjd med flytt av skuldrådgivning

Av
Oskar Elfving Söderström

Örkelljunga. 2015 tog Örkelljunga kommun tillbaka ansvaret för den kommunala skuldsaneringen. När man nu sammanfattar det egna arbetet är man nöjd och ser ett ökat intresse.
Sedan 2007 är alla kommuner skyldiga att erbjuda skuldrådgivning och hjälp med skuldsanering. En tjänst som Örkelljunga kommun tidigare köpt från Hässleholms kommun.
I februari 2015 valde kommunen att ta tillbaka tjänsten och sköta den själva.
När de nu sammanfattar den första tiden med skuldrådgivning på hemmaplan så är kommunen nöjda med resultatet.
– Medbogarna verkar ha ett större intresse av att använda tjänsten, säger kommunens budgetrådgivare Mikael Werner.

Enligt statistik från kronofogden så minskade antalet skuldsatta unga mellan 18 och 25 år i kommunen under 2016. Från 48 till 35 skuldsatta ungdomar. Även deras totala skuld har minskat från 1403088 kronor till 619000 kronor.
– Det blir ju konsekvensen av att vi har fler ärenden, säger Mikael Werner.
Även det totala antalet skuldsatta hos Kronofogden har minskat mellan 2015 och 2016. Från 569 till 552 stycken. Deras totala skuld har också minskat med drygt sex miljoner kronor. 

Mikael Werner menar dock att Kronofogdens statistik inte säger allt.
– Man kan vara hos Kronofogden utan att vara överskuldsatt. Det kan handla om en p-bot som man inte betalar av ren tjurighet, säger han.
Ett tydligare mått på verskamhetens effekt menar han är det ökade antalet ärenden.
– När vi tog över verksamheten från Hässleholm fanns 18 akter nu har vi 67. Det tyder på att det finns ett större intresse hos medborgarna att använda tjänsten.
Något han tror beror dels på att det är lättare att komma i kontakt med verksamheten nu, men också att fler fått upp ögonen för den hjälp som finns att få.

I och med de 67 akterna så uppskattar Mikael Werner att man nu når en relativt stor del av kommunens överskuldsatta medborgare.
– Uppskattningsvis är en procent av en kommuns invånare överskuldsatta. Stämmer det här så innebär det att vi når ungefär 70 procent av de överskuldsatta i kommunen.

Det totala antalet skuldsatta minskade även i Bjuv och Perstorp medan det ökade i Åstorp, Klippan och Perstorp.

Publicerad 20 March 2017 18:00

Lokaltidningen Söderåsens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag